Србија

Језиво! СВИ КОЈИ СУ ОВЕ ГОДИНЕ У СРБИЈИ ДОБИЛИ ОВУ БОЛЕСТ СУ ПРЕМИНУЛИ! Није корона једина која нас убија! СМРТНОСТ 100 ОДСТО!

Од вируса Западног Нила кога преносе комарци и Србији су ове године оболеле две особе и нажалост обе су преминуле.

Реч је о мушкарцу од 63 и жени од 50 година који су, како се напомиње, имали “придружена хронична обољења”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Они су са територије Јужнобачког и Сремског округа – саопштио је Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”.

Грозница Западног Нила је сезонско обољење које је највише заступљено у периоду највеће активности комараца који је и преносе. За наше географско подручје карактеристично је да они постају активни у пролеће, (март/април), а период њихове интензивне активности је од краја маја до септембра.

Инфекција вирусом Западног Нила је званично први пут регистрована међу људима на територији Србије крајем јула месеца 2012. године. У периоду од 2012. до 2020. на територији наше земље регистрована су 1.032 случаја грознице Западног Нила. У истом периоду бележи се и 98 смртних исхода који се могу довести у везу са оболевањем од грознице Западног Нила.

Већина особа (80%) инфицирана вирусом Западног Нила нема никакве симптоме и знаке болести. Код мањег процента заражених особа (приближно 20%) симптоми подсећају на обољење слично грипу, са наглом појавом повишене телесне температуре, главобољом, боловима у мишићима и зглобовима, умором, благим пролазним осипом и лимфаденопатијом. Међутим, код појединих особ, долази до настанка асептичног менингитиса или енцефалитиса, односно неуроинвазивног облика болести, који захтева хоспитализацију.

Симптоми су главобоља, укочен врат, дезоријентисаност, кома, тремори, конвулзије, слабост мишића и парализа. Након прележане инфекције често долази до развоја дуготрајних последица, као што су: умор, губитак памћења, тешкоће приликом ходања, мишићна слабост и депресија. Смртност је већа код старијих особа, нарочито код особа изнад 75 година живота.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс