Свет

Језиво! ТАЛИБАНИ ЗАПЛЕНИЛИ АМЕРИЧКИ УРЕЂАЈ ОД КОЈЕГ САДА СВИ СТРАХУЈУ! Постоји неко ко ће им помоћи…

Амерички званичници су забринути због могућности да су талибани запленили биометријски уређај којим би могли да идентификују све људе који су помагали америчкој војсци у последњих 20 година

Талибани су наводно запленили биометријске уређаје које користи америчка војска, а који би могли да помогну у идентификацији авганистанских држављана који су радили за америчку владу и помагали коалиционим снагама. То сада изазива забринутост, јер би талибани те информације могли да искористе за одмазду након повлачење америчких и НАТО трупа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уређаји, познати као „HIIDE“ (Ручна опрема за откривање идентитета), који служе за откривање идентитета међу агенцијама, заплењени су прошле недеље док су талибани били у офанзиви за преузимање Кабула, престонице Авганистана, кажу извори за америчке медије.

Информације похрањене на уређајима укључују скениране зенице, отиске прстију и биографске податке, преносе медији.

Иако су најпре служили за складиштење података о талибанима, верује се да се могу користити за приступ широј, централизованој бази података. Иако талибани немају опрему, нити умеће да покрену ове уређаје и уђу у системе података, западни медији спекулишу да ће им у томе помоћи пакистанска тајна служба која има искуства са коришћењем оваквих података.

– Мислим да нико није размишљао о приватности података, или о томе шта треба учинити у случају да „HIIDE“ систем доспе у погрешне руке – рекао је бивши војни обавештајац који је радио у сектроу за технолошку заштиту људских права.

– Обрађивали смо на хиљаде локалног становништва дневно, морали смо да их идентификујемо, тражимо самоубилачке прслуке, оружје, прикупљамо податке итд. – рекао је амерички војни уговорац за медије и додао: „ХИИДЕ“ је коришц́ен као биометријски алат за идентификацију, да помогне локалцима који раде за коалицију.“

Уређаји су одиграли кључну улогу у вишедеценијском америчком рату против тероризма, помажуц́и у идентификацији Осаме бин Ладена током рације 2011. године и упада у његову пакистанску базу. Али, такође, било је предвиђено да се користи и за прикупљање биометријских података 80% авганистанске популације, односно око 25 милиона људи, преносе су амерички медији.

Више од 300.000 авганистанских цивила повезано је са америчком војском у последње две деценије, према Међународном комитету за спасавање. Како је повлачење америчке војске изазвало хаос у Авганистану, око 2.000 Авганистанаца је евакуисано у САД, али су хиљаде других остали због, наводно, посебних имигрантских виза неопходних за улазак у Америку.

Талибани сада имају могућност да их лако идентификују и да над њима спроводе „казнену политику“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс