Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА ЂЕРЛЕКА: Не можемо остати на постојећим мерама, ево шта се спрема!

Државни секретар у министарству здравља Мирсад Ђерлек оценио је да се четврти талас коронавируса у Србији се полако захуктава и да је у болницама је све више људи са тешком клиничком сликом.

Најчешће је реч о невакцинисаним особама који се враћају са летовања или су били на већим окупљањима попут свадби или ноћног провода, наводи Ђерлек.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У последње две три недеље евидентно је да се погоршава епидемиолошка ситуација у Србији, рекао је Мирсад Ђерлек.

– Број прегледа је 8. августа био 680, а јуче преко 1.000. Имамо већи број пријема и морамо бити спремни на оно што нас очекује. Захуктава се четврти талас и праву снагу ћемо тек осетити. Око 80 одсто хоспитализованих су мушкарци, а заједничко им је то да су невакцинисани, углавном повратници са летовање или весеља, излазака – рекао је гостујући у Јутарњем дневнику државни секретар Министарства здравља.

Што се вакцинације тиче она полако напредује и сада смо на 50,4 одсто вакцинисаних грађана.

– Битно је да се то ипак креће на горе, иако то није довољан број вакцинисаних и морамо током лета да повећамо тај број. У ковид болници у Батајници већ имамо 150 хоспитализованих од чега је 90 одсто на кисеоничкој потпори, а чак 50 одсто су млађи мушкарци млађи од 35 година – рекао је Ђерлек.

Кад је реч о вакцинацији младих сада је вакцинисано 22, 2 одсто. То није довољно и морамо више да разговарамо са њима, сматра државни секретар.

– Сви апели које смо упућивали и подстицајне мере нису дали резултате због чега ћемо организовати трибине како би разбили предрасуде код младих попут оних о стерилитету. Морамо наставити борбу – истакао је Ђерлек.

Државни секретар у Министартву здравља каже да ако се настави тренд раста броја заражених не можемо да останемо на постојећим мерама.

– Пратићемо ситуацију, ако буде овако брзи тренд мораће се смањити број људи који се окупљају на свадбама и манифестацијама – рекао је за РТС Мирсад Ђерлек.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС/Ало.рс