Србија

Језиво упозорење! ЛЕТА У СРБИЈИ БИЋЕ СВЕ ТОПЛИЈА: Прете нам велике суше и пожари и ТУ НИЈЕ КРАЈ

Pixabay.com

Док ће се северни и централни део Европе давити у поплавама, Медитеран и Балкан, на коме је и Србија, у наредним година ће се редовно суочавати са пожарима и јаким сушама које ће уништавати летину и исушивати реке, упозорили су домаћи и светски климатолози.

Наиме, у најновијем извештају Међународног панела за климатске промене (IPCC), опсежном документу објављеном на скоро 4.000 страница које су исписала 234 научника, наведено је да ће Медитеран бити једно од најпогођенијих жаришта климатским променама, при чему ће нарочито бити изражено повећање средњих температура током лета, односно да ће вредности летњег загревања у овом региону бити до 50 одсто веће од оних на глобалу. – Постоје велике регионалне разлике, с појачаним загревањем које се предвиђа над Турском, Балканом, Пиринејским полуострвом и северноафричким регијама, а које ће локално достизати и до двоструко веће вредности од глобалних – наведено је у извештају IPCC.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предвиђа се смањење падавина у свим годишњим добима и ширење медитеранске климе према северу и истоку, док ће погођена подручја постајати све сушнија у периоду лета. Сходно томе, очекује се повећање броја топлих дана и ноћи, док ће топлотни таласи бити све учесталији.

– Регионалне промене у Европи укључују повећање поплава у северној Европи и хидролошких и пољопривредних/еколошких суша и пожара у Медитерану, који су приписани људском доприносу – наведено је у извештају. Налазе светских стручњака за Курир потврђује и Дејан Загорац из организације Екоцентар, који упозорава да ће за десетак година у Србији због вртоглавих климатских промена и све већег броја топлотних таласа доћи до исушивања водених површина и све чешћих пожара, што ће утицати на биљни и животињски свет, али и пољопривреду

– Климатске промене су дефинитивно наступиле. Од овога нико не може да се спасе, можемо само да се адаптирамо на ове промене. Медитеран је дефинитивно најосетљивији на климатске промене. Код нас су одавно почели све учесталији пожари, поплаве, али оно што дефинитивно треба да нас забрине је да ове промене за неколико година могу да доведу до исушивања водених површина у Србији, као што је то већ случај у неким местима – каже Загорац.

Он упозорава да, уколико се настави вртоглави раст температура а буде све мање падавина у свим годишњим добима, многе биљне и животињске врсте ће нестати.

– Пресушивање водених површина ствара проблем водоснабдевања повртарских култура, што ће бити велики проблем за пољопривреднике. Топао ваздух који нам стиже из Африке доноси нам паклене врућине. У свим годишњим добима имамо све мање падавина, а за све ово је једини кривац човек.

Бројке

0,2 степена по деценији расте просечна температура на Земљи

1,5 степени биће већа температура земље до 2040. у односу на почетак века

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Курир.рс