Свет

Језиво упозорење! ЉУДИМА СВЕ ВИШЕ ПУЦАЈУ ПЛУЋА! Лекарка открила застрашујуће детаље борбе са делта сојем, сада је ово главни проблем оболелих!

„Ово је већ акутна хируршка ситуација, потребно је дренажа плућа, испуштање ваздуха“

Заједно са новим сојевима коронавируса мењају се и симптоми са којима оболели завршавају у болници. Лекари наводе да је за неке од њих ковид-19 постао још опаснији: може почети готово неприметно, а затим довести до – пуцања плућа! У међувремену, у свету још није пронађен сто одсто ефикасан протокол лечења, а специјалиста за заразне болести Првог медицинског универзитета у Санкт Петербургу Оксана Станевич упозорава на замке делта соја које могу бит кобне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Станевич каже да ју је посебно изненадило то што је клиничка слика болести постала тежа и што се брже развија него са претходним сојевима.

„То сам приметила не само ја, већ и моје колеге, специјалисти за заразне болести који раде у другим болницама. Чини се да је период инкубације скраћен. Ако смо раније рекли да се након контакта болест развија за 14 дана, сада се то дешава много раније. Сада се први знаци болести могу појавити у првој недељи након контакта са инфекцијом. И сама болест тече брже. Ако је раније развој цитокинске олује трајао око 14-15 дана од почетка симптома, сада се то дешава око 10-12 дана. И трећа карактеристика овог таласа је да је ефекат антивирусних лекова практично невидљив“, објашњава Станевич.

Она упозорава да су њене колеге увиделе да свака етиотропна терапија, било да се ради о фавипиравиру, ремдисивиру (иако се у Русији користи врло мало) код већине пацијената не утиче на елиминацију, односно уклањање вируса. Нити на брзину елиминације.

„Исто важи и за антикоидну плазму. У складу са нашим локалним подацима, он има одређени ефекат код пацијената из осетљивих група – онколошких, онкохематолошких. Њихова плазма може привремено да смањи вирусно оптерећење. Међутим, ово не траје дуго и ускоро се вирус враћа“, упозорава Оксана Станевич.

Она наглашава појаву симтома којии су забележении и код ранијих сојева, али каже да разлика постоји. За варијанту „делта“ симптоми гастроентеритиса су типичнији: повраћање, мучнина, бол у стомаку, дијареја. Многи пацијенти их описују као почетак болести.

„Пошто људи често мисле да је то честа цревна инфекција, а не ковид, почиње погрешно лечење. Када постане јасно да ово није гастроентеритис, пацијенти губе много течности и електролита повраћањем и проливом. У болницу стижу дехидрирани. По топлом времену ово може бити критично. Због дехидрације, већа је вероватноћа да ће развити симптоме акутног оштећења бубрега. Они који су амбулантно узимали антивирусне лекове такође су претрпели оштећење бубрега и јетре. Говоримо о повећању тестова функције јетре и цитолитичког синдрома“, каже др Станевич.

Она, ипак, упозорава на кључни проблерм.

„Постоји једна важна тачка коју смо забележили у овом таласу: има више спонтаних руптура плућа, односно пнеумоторакса и пнеумомедијастинума. Реч је о компликацијама када се ваздух акумулира између слојева плеуре, тј, плућне мембране, када плућа „пуцају“, колабирају, а респираторна инсуфицијенција се повећава. Ово је већ акутна хируршка ситуација, потребно је дренажа плућа, испуштање ваздуха“, наводи руска лекарка.

Варијанта „делта“ иизазва израженији инфламаторни одговор у плућима. Чак и ако су површине „мутног стакла“ мале и мање површине, понекад је то довољно да дође до колабирања и пуцања. Наравно, у овом случају важне су претходне промене у плућима у смислу хроничних болести и пушења.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/лента.ру