Србија

Језиво упозорење! У СРБИЈУ СТИЖЕ „АФРИЧКА ЗВЕР“! Следеће недеље нас очекује ПРАВИ ПАКАО!

За нама су врели сушни дани, а пред нама? Како најављују метеоролози, изгледа да нам уместо освежења стиже још паклених врућина.

Застрашујући топлотни талас шири се са севера Африке према југу Европе, написао је недавно на Твитеру шкотски метеоролог Скот Данкан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Данкан наводи да је у главном граду Туниса пре неки дан измерена температура од вртоглавих 49 степенени Целзијусових, чиме је срушен рекорд.

„Ово је само почетак страшног топлотног таласа“, написао је, додајући да је на Сицилији недавно измерена температура од чак 47 степени, а да следи опак топлотни удар у Шпанији.

Отуда питање да ли ће та афричка звер, како је зове овај цењени светски метеоролог, стићи и до Србије.

Како је Чубрило рекао, „јако топло“ време задржаће се у Србији до 20. августа, а можда и дуже. Додао је и да ће врућине у Србији да се наставе и у септембру, када ће температура износити и 30 степени.

„За викенд ће на југу земље бити од 35 до 38 степени, а наредне недеље високе температуре ће бити у целој земљи.

Промена времена би могла бити за десетак дана, али то још није сигурно“, рекао је он.

Чубрило је истакао да грађани треба да се припреме и за тропске ноћи.

„Када за викенд угреје више од 35 степени, и ноћи ће бити вреле. Могући су локални пљускови, али они неће много значити јер нам остаје топло“, рекао је он.

Све то потврђују и најаве Републичког хидрометеоролошког завода.

Наиме, РХМЗ је данас издао упозорење за подручје Србије на високу температуру, и то од 14. до 17. августа.

У суботу на истоку и југоистоку, а од недеље до уторка у целој земљи биће натпросечно топло са највишом температуром у већини места од 35 до 37 степени, наводе из РХМЗ.

Такође, према њиховим проценама, у Србији ће данас бити претежно сунчано и топло, са температуром до 34 степена Целзијуса. Само се на југу и истоку земље после подне очекује развој облачности понегде са краткотрајном кишом или пљусковима са грмљавином. У Београду ће бити претежно сунчано и топло, уз умерен, северни и северозападни ветар.

Истовремено, међународно признати портал „Wеатхер2Умбрелла“ прогнозира да ће идуће недеље у Београду бити и преко 40 степени, конкретно 41. Јутарња температура биће око 21, а највиша дневна око 32 степена.

Освежењу, које нам толико треба, можемо да се надамо тек од среде.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо