Свет

КИНЕЗИ ШОКИРАЛИ СВЕТ! Вирус је побегао из лабораторије? Онда није из наше, већ њихове

Пекинг — Кина опет критиковала САД због, како тврди, политизације истраге о пореклу коронавируса, захтевајући да се истражи једна америчка војна лабораторија.

Овакве критике долазе непосредно пре објављивања извештаја америчке обавештајне заједнице о вирусу, чији је циљ да отклони несугласице које постоје међу обавештајним агенцијама, а које имају различите теорије о настанку коронавируса, укључујући и теорију о могућем инциденту у кинеској лабораторији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Кина не може прикрити грешке САД“, рекао је Фу Цонг, генерални директор одељења за контролу наоружања при кинеском министарству спољних послова, а преноси агенција Ројтерс.

Амерички извештај је требало да буде завршен до јучерашњег дана, али ће требати још неколико дана како би се некласификована верзија припремила за јавно објављивање, изјавио је ове недеље прес секретар Беле куће.

Кина је саопштила да је „цурење“ вируса из лабораторије мало вероватно и исмејала је теорију да је коронавирус побегао из лабораторије у кинеском граду Вухан, где су се крајем 2019. године појавиле инфекције ковида-19, чиме је започела пандемија.

Кина је уместо тога сугерисала да је вирус 2019. године изашао из једне лабораторије у Форт Детрику, у америчкој савезној држави Мериленд.

Кинески изасланик при Уједињеним нацијама затражио је јуче од руководства Светске здравствене организације да отвори истрагу у вези са америчким лабораторијама.

Заједнички тим СЗО и Кине посетио је раније Институт за вирусологију у Вухану, али су Сједињене Државе изразиле забринутост због приступа који је одобрен током истраге.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг