Србија

КОМПАНИЈА ПРЕКО НОЋИ НАПУСТИЛА СРБИЈУ: На улици оставили 1.200 радника, а фирма је добила огромне субвенције

Компанија Геоx обавестила је раднике да је донета одлука о покретању поступка ликвидације и гашења друштва.

Поред објашњења о континуираном смањењу производње која је додатно смањена у периоду пандемије, наводи се и да радницима престаје радни однос, те да ће им појединачно бити достављено решење о престанку радног односа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово обавештење је прво „званично“ обраћање запосленима у компанији у Врању. Након двомесечних спекулација и потврда из државног врха италијанска фабрика дефинитивно одлази из Врања, док ће запослени моћи да остваре право на накнаду преко Националне службе за запошљавање, објавио је данас Врањски онлајн магазин (ВОМ).

У међувремену, најављено је да ће уместо Геоxа у Врање доћи нови инвеститор и да ће већина радника који су у овом моменту остали без посла наћи ново запослење.

– Што се тиче Геокса, две ствари су ту важне, морали смо прво да привлачимо инвеститоре, данас имамо капиталне инвестиције, данас је другачије, али помоћу субвенција смо имали запослене. Што се тиче радника Геокса , у 15. или 20. септембра идем у Врање, већина радника ће добити посао, разговарамо са Немцима и Турцима, имаће и веће плате. Решићемо тај проблем – рекао је синоћ председник Вучић за РТС.

По раднику добили 9.000 евра

Геокс је према уговору са Владом Србије из 2012. године добио од државе 11,25 милиона евра односно субвенцију од 9.000 евра по запосленом за инвестицију од 15,8 милиона евра, уз обавезу запошљавања најмање 1.250 људи.

У јануару 2016. године започела је производња у Геоксу, односно фирми Техник девелопмент како се зове Геоксова фирма регистрована у Србији. На крају 2016. године било је запослено 1.278 радника, на крају 2017. укупно 1.340, затим наредне године 1.269, па 2019. 1.283 и на крају прошле године 1.300 људи.

Геох је иначе осма компанија која из Србије одлази практично преко ноћи. Претходне су готово све имале исту такситку како да оду, оставе дугове и раднике на цедилу.

Извор: Блиц