Србија

КОН СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Време је за нове мере! Ево шта следи!

Цифра од готово 600 новозаражених је изненађење, јер су процене биле да ће та бројка ове недеље ићи до 500 на дневном нивоу, казао је др Предраг Кон.

Он је упозорио да је и због тога је за очекивати ускоро и 1.000 новооболелих дневно, додајући да ситуација полако прелази у претећу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Члан Кризног штаба рекао је да су највеће претње по епидемиолошку ситуацију јавна окупљања и славља, те недовољно вакцинисаних, због чега је већ сада тренутак да се размишља о томе шта нас чека на јесен и уводе нове мере.

„Повећава се репродукција вируса и у том случају ће нагло да се убрза и раст бројки. Не можете очекивати да струка ћути, струка прича непрекидно и упозоравамо да то не може да остане овако како јесте. По мени је то већ сада озбиљно и тренутак је да се види да ли ће се смањивати број дозвољеног јавног окупљања, а све преко тога би било уз обавезно ношење маске. То је могућност, ја не могу да лицитирам, након конслутација и договора ће бити одређено али мора да се схвати да се ситуација мења, поготово пред школе“, рекао је Кон.

Он је упозорио на то да је број хоспитализованих последњих недеља почео да расте у односу на број отпуста и да ситуација полако прелази у претећу. На питање да ли се може очекивати да Европска Унија скине Србију са зелене листе, Кон каже да ту нема дилеме.

„Свакако ће нас затворити, ту нема дилеме. Кад кажем затворити, то значи у смислу различитих ограничења око уласка. Различите земље ће се понашати другачије, туристичке земље ће углавном имати лабавије приступе да би очували туризам што све утиче на повећање активности вируса. Повратници са одмора су први показатељ да се повећава унос вируса“, наглашава Кон.

Додаје да је пред нама ризичан период јер се очекује и формирање радних колектива, те повратка у школе.

„Када све то сагледамо онда је јасно да неће одмах у септембру да избије тај максимум, можда ће да се помери и касније, али ће активност и даље да се повећава. Друга могућност јесте да се досегне максимум током следеће недеље и да дође до краткотрајног пада, што се десило у доста земаља Европе“, објашњава он.

Када је реч о новој школској години, Кон указује на то да је свега пар хиљада деце од готово 600.000 њих школског узраста за који се препоручује вакцинација, примило цепиво, те да је логично да се направи одређени систем који би омогућио регуларну наставу, а истовремено и спречио заражавање међу њима.

„Као и ковид пропуснице, тако је и одвајање ученика нешто што делује логично, посебно што не знамо код младих колико вакцина штити од преношења. Ја сам изјавио јуче то, али морам да коригујем став – превише је комплексно да би било идеално. Идеално би било да су сва деца вакцинисана, тога неће бити и тога смо свесни“, поручује он.

Додаје да је сигуран да ће ресорно Министарство заједно са Институтом за јавно здравље Батут донети професионалну одлуку.

„Ту разне ствари долазе у обзир и ја сам сигуран да ће екипа која то професионално ради изаћи са одлуком, као и прошле године. Оно што је прошле године изашло било је врло коректно за тадашњу ситуацију, верујем да ће тако бити и сад“, рекао је Кон за Тањуг.

Он је додао да Институт „Батут“ сарађује са Министарством просвете, да се размишља о организовању наставе тако да буде регуларна и да има што мање онлине наставе.

„Нема јаче з

аштите од вакцине, и то треба апсолутно сви да знају, и колективи и родитељи и то је најпримеренији начин заштите у пандемијској ситуацији поготово када имамо јасно регистроване вакцине за тај узраст“, објашњава епидемиолог.

Кон се позива и на тренутну ситуацију у Израелу, из које, како каже треба сви да учимо.

„Тамо се јасно може видети да и вакцинисане особе могу носити и преносити вирус, што је у ранијим истраживањима било далеко мање присутно, а то се сада у Израелу везује за пад имунитета после одређеног броја година, тако да су они увели трећу дозу за све старије од 60 година“, каже Кон.

Локдаун

Додаје и то да Израел већ сада апелује на то да се што више ради онлине као и да се расправља о увођењу „локдауна“. Појава нове – ламбда варијанте, само показује оно што већ знамо, а то је да вирус, да би опстао мора да мутира, међутим, добра ствар је што његова снага, природно мора у једном тренутку да опадне, објашњава Кон и додаје да је једино што може доказано да га ослаби – глобални раст процента имунизованих.

„Колико успева сваки тај нови сој да мимоиђе заштиту вакцином то нико не може да каже унапред и због тога тај апел глобални не успева. Земље Африке имају испод 10 одсто вакцинисаних, али немају ни вакцине. Код нас, парадоксално, има вакцина а нећемо да се штитимо, то је за озбиљно промишљање где смо погрешили у претходном периоду“, истакао је он.

На питање да ли можемо да очекујемо нове рестрикције како бисмо смањили јачину новог таласа, Кон каже да и када би дошло до затварања, вирус би и даље циркулисао.

„Нама вирус улази сваки дан, у Београду је јуче откривено седморо импортованих, а где су они који се касније јаве. Ми имамо непрекидни импорт, чак и кад би се затворили ми бисмо имали то имали, али, масовни догађаји и славља су апслутно места где ће то озбиљно да се шири и што се бројеви повећавају – све је већи ризик од таквих догађаја. За сада нема ништа паметније од тога да се тестирају када долазе на догађаје, као код и јавних фестивала где су јасно одређене мере. Е сад, питање је колико се поштују“, закључује Кон.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

Ознаке