Србија

КРИЗНИ ШТАБ ДАО ЈАСАН ОДГОВОР: Невакцинисана деца неће моћи у школу

Кризни штаб заузео је став да се снажно препоручи вакцинација ученика старијих од 12 година, рекао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Он је такође потврдио да је допис Министарства образовања који је послат школама заснован на препоруци Кризног штаба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је предлог појединих чланова Кризног штаба био да у школу могу да иду само деца која су вакцинисана, док ће невакцинисани моћи да похађају искључиво онлајн наставу, ипак оваква одлука још није донета.

Обавезна вакцинација код деце прихватљива је у случају хроничних обољења али пре него што се тако нешто уведе, потребно је прво вакцинисати раднике у свим здравственим установама, јер је то група која је у неупоредиво већем ризику, кажу лекари.

Тиодоровић напомиње да је препоруку школама послало Министарство образовања у сарадњи са Институтом Батут, док епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже да је једино логично решење за почетак школске године одвајање вакцинисаних од невакцинисаних ученика старијих од 12 година.

– Они који су примили вакцину да иду на наставу, а они који нису да буду на онлајн настави. Такву одлуку мора да донесе Министарство просвете. Готово уопште да нема вакцинисане деце старије од 12 година, иако је то препорука. Не можете да остављате заједно заштићене и незаштићене и то првенствено у интересу незаштићених – казао је Кон.

Како кажу из Кризног штаба, иако је корона вирус у 99 одсто случајева безопасан за децу и да вакцинисани такође преносе вирус, вакцинација би требало донекле да смањи ризик од бујања пандемије.

– Иако се сада представила слика у медијима да се деци поставља услов, то је бар за сада далеко од тога. Кризни штаб само проналази начине да вакцинација међу децом буде што масовнија а не спорадична као што је сада случај. Потребно је макар да се обавезно вакцинишу деца која имају неку хроничну болест – кажу извори.

Ако буде вакцинације деце у школама, неопхдоно је да се пре тога уведе обавезан лекарски преглед и разговор са педијатром, како би сви родитељи који су у недоумици имали стручно мишљење о томе да ли дете треба да се вакцинише или не.

– Рано је да се говори о нежељеним реакцијама на вакцину код деце, али нема ниједног разлога да верујемо да ће до тога доћи. Као и за сваку вакцину, дугорочни ефекти ће се знати након 10 или 15 година, али за сада нема никакве назнаке да ће нечега сличног бити. Све досадашње реакције на вакцину како деце, тако и одраслих биле су уобичајене и укључилвале су температуру и главобољу – објашњавају портал из Кризног штаба.

Како каже педијатар др Дејан Јонев, не треба дизати панику због почетка школе јер се показало да деца никако нису ризична група када се ради о корони.

– Садашње искуство је показало да здрава деца, па чак ни она са хроничним болестима, немају тешке облике короне. Ипак, они могу да буду преносиоци вируса на старије. Зато старији треба да се вакцинишу, нарочито здравствени радници. То је нешто што је у овом тренутку сигурно приоритет. Којим темпом ће то ићи и да ли ће само вакцинисана деца на крају моћи у школу, на крају ће одлучити епидемиолози и инфектолози. Таква одлука треба да буде донета на основу прецизних бројки и података о случајевима короне код деце – каже др Јонев.

Извор: Мондо/srbijadanas.com