Србија

КРИЗНИ ШТАБ ДОНЕО ОДЛУКУ: Ево како ће почети школска година

Седница Кризног штаба на којој је сагледана тренутна епидемиолошка ситуација у Србији почела је око 16.00 часова. Новинарима се први после седнице обратио министар просвете Бранко Ружић.

– Желимо да пошаљемо неколико важних порука, да је образовање један од приоритета у нашем раду. Разговарали смо са здравственом струком коју морамо да послушамо. Приоритет је очување здравља свих нас. Примили смо конструктивне сугестије од синдиката. Био нам је циљ да по одлуци штаба изађемо искључиво са јасно донетом одлуком и сигурном информацијом. Интенција нам је да настава крене редовно, да се ђаци не деле у групе и да часови трају 45 минута – рекао је Ружић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тим има за задатак да у наредном периоду прати примену превентивних мера и на недељном нивоу доноси одлуку који модел наставе може да се примењује, значи имамо један децентрализовани систем.

У опцији су три модела, који ће завистити од укрштања података о броју заражених. Прво модел – непосредно у школи за све ученике у школи истовремено, деца носе маске док разговарају/одговарају. Други модел, комбиновани за ученике седмог и осмог разреда и средњошколце, разлика је да би се чинила на дневном, а претходне године је било на недељном нивоу. Тим за школе може да процени да овакав модел спусти и на ниво петог и шестог разреда. Трећи модел – најугроженије јединице локалне самоуправе, велики степен ризика, за ове школе је онлајн настава за средњошколце, комбинована за основце, делили би с еу групе, као прошле године.

– У више наврата је причано о томе колико је вакцинација важна, знамо да је то цивилизацијска тековина. Значајно је да у име Владе и министарства апелујем и на све просветне раднике, али и на све грађане да приступе имунизацији – навео је Ружић.

Кон: Маске су замениле вакцинацију

Према речима др Предрага Кона, епидемиолога, данас је једина тема на дневном реду био почетак школске године.

– Све је то могуће реализовати. Тим који је формиран имаће јако пуно посла. Епидемиолошка ситуација нам није баш наклоњена – сматра Кон. – Подразумева се да у школу долазе здрави и да су наставници вакцинисани. Дефинисано је и кад могу да се скину и кад да се носе маске. Маске су замениле сада вакцинацију. Желим и родитељима и деци да што лепше крену у школу и да почнемо да обарамо криву која иде према горе. Што више око деце има вакцинисаних, мања је могућност да се дете зарази и да донесе заразу у школу.

Извор: srbijadanas.com