Србија

КРИЗНИ ШТАБ ПОТВРДИО: Припрема се пооштравање мера, ситуација погоршана

ЕПИДЕМИОЛОГ проф. др Бранислав Тиодоровић на вест да су у последња 24 сата корона бројке нагло скочиле и да имамо 752 заражена, каже да се Кризни штаб припрема за пооштравање мера.

– Нажалост, овакав скок броја заражених је био очекиван, будући да су све мере елиминисане иако су званично на снази. Сви су се опустили и крајње је време да сви схвате да морају да се поштују мере које никад нису ни укинуте – маска, физичко одстојање и дезинфекција. Сад је потребна изузетна пажња и озбиљност и морамо се припремити за пооштравање мера, а то значи да учинимо исто оно што су и Црногорци, Грци, Македонци и сви редом – скраћивање рада угоститељских објеката до 22 или 24х. А за окупљања ћемо проценити на колико да смањимо, можда са 500 на 200 људи највише – истиче др Тиодоровић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он истиче да је Сабор трубача у Гучи, који треба да буде од 13. до 15. августа, добио сагласност Кризног штаба за одржавање, али под условом спровођења свих мера.

– А то значи и да мора постојати контрола уласка на Сабор, па да могу да уђу вакцинисани или они који имају негативан ПЦР или антигенски тест – каже Тиодоровић.

Упитан да ли ће бити сабора у Гучи ако пре петка дођемо до 1.000 новозаражених на дан, што је нака граница за коју су многи од њих из кризног штаба говорили да је црвена линија после које иде забрана великих окуљања, Тиодоровић каже:

– Видећемо каква ће ситуација бити, па потом одлучити. Не одлучујемо само ми из медицинског дела Кризног штаба.

Извор: Курир