Православље

МАНАСТИР у Србији за који МНОГИ НЕ ЗНАЈУ, крије ТАЈНЕ састојке за ВЕЛИКИ БРОЈ БОЛЕСТИ!

Манастир Драча, уједно и споменик културе од великог значаја, припада Епархији шумадијској Српске православне цркве пошто је на свега десетак километара западно до Крагујевца.

Црква манастира је посвећена преносу моштију Светог Николаја. Манастир који је у котлини Драчке реке, на падинама брда Рујевице располаже шумом површине 150 хектара, ливадом 10 хектара, а под њивама је 20 хектара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Не зна се када је основан, али се зна да је саму цркву подигао оберкапетан Станиша Млатишума године 1735. на темељима старе цркве. Манастир је први пут поменут у Поменику манастира Врдник крајем 16. века, пишу крагујевчани.рс.

Живопис једног од најочуванијих манастира потиче из 1735. године, а иконостас се састоји се од 36 икона. Конаци су саграђени у народном стилу и у њима се налазе манастирски архив и библиотека. Тешко је страдао у време Кочине крајине када је у њему боравио Коча Анђелковић.

У манастиру се продају лековити мелеми које израђују монахиње манастира. Праве мелеме за хемороиде, опекотине, псоријазу, кожне болести, мелем од кестена за проширене вене, мелем од гавеза против болова и јос прегшт других.

Мелеми се праве од лековитих биљака којих има у манастирској ботаничкој башти у којој узгајају матичњак, невен, рузмарин, жалфију, камилицу, нану, кантарион, мајчину душицу, боквицу… Остале потребне биљке беру по нетакнутим пропланцима планине Рујевице.

 

Извор: Telegraf.rs