Србија

Маскирани сендвичар упао на протест против РИО ТИНТА у Крупњу, уместо сендвича добио шамар (ВИДЕО)

Фото: Фејсбук принтскрин

У Крупњу је одржан протест незадовољних грађана којима се у дворишту гради спалионица али је за сада непознато шта ће се у њој тачно спаљивати. Шокирани и незадовољни мештани су се окупили са захтевом да Скупштина општине Крупањ одустане од најављеног пројекта изградње мобилног постројења за третман опасног отпада, а у противном најављују нови скуп за јесен одлучни да не дозволе реализацију овог пројекта.

Скуп је обележио и испад једног маскираног провокатора који је добацивао говорницима али је лоше научио текст те није најјасније кога је штитио.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Срам вас било! Дошли сте да реметите ове људе на на на вашару! – рекао је маскирани сендвичар који је одбио да скине наочаре и маску и разотркије идентитет.

На снимку се види и спорни моменат када један од присутних прилази маскираном сендвичару и благо речено га ћушне. Присутни су бурно реаговали на упадице непознатог и маскираног човека и тражили од полиције да га удаљи, што се и након шамарчића и уследило. Протестни скуп је заиста одржан истовремено када и вашар у Крупњу те није јасно колико се мештана окупило због незадовољства новим пројектом који Општина представља као чист и еколошки. Шта ће тачно бити еколшки не зна се јер се функционери шкртичаре и са информацијама о намени будућег постројења.

За неке од мештана ствар је јасна. Са доласком Рио Тинта и сада спалионицом опасног отпада, пољопривреда овог краја нема будућност.

На протесту против мобилне спалионице отпада у Крупњу могло се чути да ће бити спаљиван медицински отпад из Европске уније, као и да не постоји процена утицаја постројења на животну средину, док је председник Општине Крупањ Иван Исаиловић после протеста саопштио да ће “новом експерименталном методом, која је потпуно еколошки чиста, бити решен проблем локалне депоније”, преносибалкангреененергyнеwс.цом.

Исаиловић је обећао да ће убрзо бити организоване јавне трибине и предавања на којима ће становници Крупња добити шансу да се упознају са са овом новом технологијом, чиме је потврдио да локална самоуправа није на време информисала грађане. Општина Крупањ и словачка фирма Словакиан НеоТецх Институте пре три недеље потписали су уговор о сарадњи који, како пише на општинском сајту, предвиђа примену нове технологије у уништавању отпада и рекултивације постојеће депоније, пише балкангреененергyнеwс.цом.

У саопштењу се такође наводи још доста информација, али остаје нејасно о којој врсти отпада је реч – да ли ће постројење сагоревати само комунални отпад или и медицински, или и, како је председник општине након протестног скупа изјавио, текстилни отпад. У тексту се спомиње и отварање погона за производњу мобилних постројења за уништавање отпада, али тек након што ова фирма развије технологију јер је очигледно реч о пионирском подухвату с обзиром да се на сајту фирме не спомињу оваква постројења. Поврх свега, словачка компанија наводи да ће користити водоник у когеренативном постројењу које производи и електричну и топлотну енергију.

Иначе, ваља рећи да су мобилна постројења за третирање отпада осмишљена да се поставе тамо где настаје отпад и где нема довољно оправданих разлога да се изграде стационарна. Међутим, има примера да се у Србији она користе уместо стационарних, па прерађују и отпад који није настао тамо где су лоцирана, због чега су власницима одузимане дозволе за рад. Разлог коришћења мобилних уместо стационарних постројења у Србији може се тражити у томе да за њихов рад понекад није потребно урадити студију процене утицаја на животну средину.

Милоје Тодоровић, одборник “Боље Србије” у локалној скупштини поставио је питање зашто је крај познат по пољопривредној производњи изабран за изградњу постројења за третман опасног медицинског отпада и рекао да ће његовом изградњом бити угрожена и околна села због емисија штетних гасова.

Момчило Алимпић, испред удружења Заштитимо Јадар и Рађевину је упозорио да ако се у непосредној близини Крупња отвори рудник и депонија Рио Тинта и спалионица медицинског отпада пољопривредни произвођачи у овом крају ће банкротирати јер ће бити доведени у ситуацију у којој се налази Бор данас – да нико неће хтети да купи пољопривредне производе из њиховог краја

Алимпић је позвао директора Јавног комуналног предузећа 1. мај Милутина Поповића да да оставку, а свих 29 општинских одборника да у року од седам дана пониште све одлуке у вези спалионице и Рио Тинта.

Марија Алимпић, из Удружења заштитимо Јадар и Рађевину”, каже да је локална заједница сазнала из новина или тек на одржаном протесту да ће се градити спалионица опасног отпада у Крупњу. Чак су и сами посланици опозиције, како је додала, били изненађени када је на седници ово био предлог за усвајање и тражили су да се посланици о пројекту не изјашњавају пре него буде представљена студија утицаја на животну средину.

– Оно што је проблем у нашој земљи код пројеката који имају потенцијално штетни утицај на животну средину је што локалну заједницу нико ништа не пита. Она мора да буде упозната са пројектом, мора да се испоштује Архуска конвенција којом је грађанима загарантовано право на фер и поштено информисање, али и право да се каже – не. Наш циљ је да се спречи остваривање штетних пројеката и устали пракса да се потенцијално ризични пројекти не могу реализовати без учешћа и одобрења самих грађана – рекла је Алимпић.

Извор: balkangreenenergynews.com