Србија

МЕТЕОРОЛОГ ЧУБРИЛО ОТКРИО СВЕ: Стижу нам временски обрти, а ево и када се очекују обилније падавине

Осетно освежење је стигло али су падавине биле ретке и слабе тако се да суша наставља. Наредних дана очекују нас јутра врло свежа, а током дана постепено отољење, најавио је метеоролог Марко Чубрило.

Како каже, почетком наредне недеље биће топло, а после 24.08. су све већи изгледи за ново освежење које би овог пута могло бити богатије кишом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Данас током дана претежно сунчано, понегде уз умерену облачност али не и топло уз дневни максимум од 24 до 29 степени Целзијуса, што је и даље мало испод просека за овај део године. На југу топлије уз максимум око 33 степена. Од петка до недеље већина модела, укључујући и ECMWF симулира постепено, умерено отопљење тако да би се за викенд максимуми кретали од 27 до 31 степен Целзијуса што је у оквирима просека. Ноћи би и даље углавном биле пријатне уз минимуме од 13 до 18 степени Целзијуса. ГФС је за сада једини који има брзо отопљење и подиже максимуме и преко 35 степени Целзијуса -написао је Чубрило на Фејсбуку.

Како истиче, разлика у симулацијама лежи у другачијем лоцирању центра антициклона који ће тих дана доминирати временом над нама.

– Већина модела све до понедељка центар тог антициклона лоцира мало запдније од нас и тиме нас задржава на његовој, свежијој, источној периферији, док га ГФС центар ситуира прво тачно над нас, а затим мало исотчније што по његовој западној периферји повлачи веома топао ваздух. Највероватније је да је “истина” негде између и да ће отопљење бити мало јаче него што то тренутно већина модела види, а знатно блаже него што то показује оперативни ГФС, јер су му ансмабле чланови знатно блажи. Око 22.08. би се над западном Европом требао развијати циклон који би преко средишње Европе ка Алпима полако пружао свој хладан фронт. Испред фронта преко нашег дела Европе би јачало топло струјање те би у уторак на истоку и југу било врло топло уз максимуме од 33 до 38 степени – предвиђа Чубрило.

Он наглашава да већина модела, укључујући и ECMWF на западу региона већ у уторак симулира освежење уз грмљавинске пљускове које би се затим средином и у другом делу следеће недеље приширило над остале пределе условљавајућу локалне пљускове и јаче освежење, док оперативни ГФС има сличну али спорију синоптику и све до око 27.08. највећи део региона држу у топлом сектору.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс