Србија

МИНИСТАР РУЖИЋ: Деца су велики преносиоци вируса, школе могућа жаришта, позивам све да се вакцинишу

Бранко Ружић (Фото: Јутјуб)

Оно што плаши јесте да ли ће школе ове године постати потенцијална жаришта, имајући у виду да су деца велики преносиоци вируса

Почетак школске године се ближи а према статистичким подацима вакцинација просветних радника и даље је испод 50 одсто, што оставља велику могућност да школа постане извор жаришта ковид инфекције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И поред, већ сада знатног раста броја заражених и најаве стручњака да ће с почетком нове школске године доћи до новог пика корона вируса, просветари и даље одбијају да приме имунизацију.

Због ових података Министар просвете Србије, Бранко Ружић пре два дана позвао је просветне раднике да се вакцинишу против корона вируса. Он је овом приликом истакао да је сада последња шанса да се победи вирус и да се спремно дочека први септембар.

Ружић је у писаној изјави навео да је у образовно-васпитном систему вакцинисано до сада укупно 48,7 одсто запослених, а највише у високом образовању – 60,2 одсто.

– Посебно морам да похвалим запослене у високом образовању, али и да позовем и остале из система образовања да се вакцинишу, јер нам је то последња шанса да победимо овај вирус и да се од 1. септембра нађемо у школским клупама јер је то најбоље и за социјализацију деце и за њихово образовање – навео је Ружић у писаној изјави.

У основном образовању вакцинисано је 46,6 одсто запослених, у средњем 46,2 одсто и у предшколском свега 36,1 одсто запослених.

Школе потенцијалана жаришта

Иако су многи стручњаци за корону били присталице да се уведе обавезна вакцинација за просветне раднике, и иако је јасно да се то намеће као једино логично решење, договор око тога још увек није постигнут.

Оно што плаши јесте да ли ће школе ове године постати потенцијална жаришта, имајући у виду да су деца велики преносиоци вируса, а они нису вакцинисани.

– Школска година почиње 1. септембра али ће зависити много од тога каква буда епидемиолошка ситуација, али да се она нада ће ситуација бити таква да ће настава моћи да се одвија нормално – дефинитивна одлука о томе биће донета крајем августа . рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је нагласила да ће ток епидемије зависити од тога колико људи буде вакцинисано.

Да стиже критичан период са поласком деце у школу мишљења је Епидемиолог Радмило Петровић. Он је у свом гостовању на Н1 објаснио да је очекивао нови талас на јесен али да ће он почети много раније.

– Ја сам претпостављао да ће доћи са поласком деце у школу, међутим, он је дошао месец дана раније, тако да нам се не пише добро ове јесени с вирусом – рекао је епидемиолог.

Обавезна вакцинација ризичних група

Епидемиолог Петровић сматра да је требало увести обавезну вакцинацију за одређене групе у које спадају и просветни радници, да би се како каже спречило ширење вируса.

– Ја сам их назвао стратегијске групе, то су здравствени радници, радници на одговорним местима, као полиција, ватрогасци, спасиоци, војска на одређеним местима, просветни радници, да они буду вакцинисани, да не би ширили вирус… Треба вакцинисати све, ја сам за обавезну вакцинацију тих ризичних група. Није требало да иде да ради тај посао ако није спреман да се жртвује за народ. Какво право, свако има право да се убије, али нема право да буде извор заразе, да зарази друге. Ко је њему дао право за индиректно убиство, није то право. Ако хоће да буде сам, нека иде на пусто острво, па нека живи сам без вакцинације – каже он.

Према његовим речима, борба са вирусом ће потрајати још дуго.

Са епидемиолог се у потпуности слаже микробиолог Проф. др Нада Куљић-Капулица, која сматра да је обевзну вакцинацију требало увести не само за просветне раднике, него и за све оне који раде у додиру са људима и децом и где постоји могућност преноса вируса.

– Не само деца, него сви невакцинисани преносе вирус, а овај нови Делта сој, потврђено је научно да се брже шири. Према томе, најбоље би било да се обухват вакцинације на било који начин прошири, и да што више људи буде вакцинисано. Сви који долазе у контакт са људима су потенцијални преносиоци – каже др Капулица.

Прошле године заражена била цела одељења

Подсетимо да је прошле године због заражавања ученика па и наставника у многим школама по хитном поступку настава била обустављена. Како се тада тврдило, ученици су доносили вирус у школу, који се међутим, великом брзином ширио вршњацима, а затим захватао и наставнике.

Извор: Блиц/srbijadanas.com