Православље

МОЛИТВОМ ПОБЕДИО ЂАВОЛА: Изнео своје муке Господу и добио НЕОЧЕKИВАН одговор!

Сваке се вечери човек враћао својој кући забринут и исцрпљен, осећајући да је цео дан потрошио узалуд. Видевши да човек показује знаке обесхрабрења, ђаво одлучи да се умеша.

Неки је добри човек спавао у својој кућици, кад усред ноћи, изненада, његову собу испуни светлост и указа му се Спаситељ. Спаситељ му рече да за њега има посао који мора обавити и показа му велики камен који је стајао испред кућице. Објаснио му је шта мора чинити: гурати камен свом својом снагом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је човек радио из дана у дан. Много се година мучио од сунчевог изласка од заласка, његове руке управљене на хладну, масивну површину непомичног камена гурале су свом снагом. Сваке се вечери човек враћао својој кући забринут и исцрпљен, осећајући да је цео дан потрошио узалуд. Видевши да човек показује знаке обесхрабрења, ђаво одлучи да се умеша.

Почео га је саветовати: „Већ предуго времена гураш тај камен и још се није помакао. Зашто се мучиш због ничега? Ионако га никад нећеш померити.“

Тако је, убедивши човека да је задатак немогућ и осуђен на пропаст, учинио да изгуби скоро сву срчаност и храброст.

„Зашто бих се толико мучио око овога?“ мислио је. „Једноставно ћу уложити нешто мало времена и минимум труда, и то ће бити сасвим довољно.”

И тако је то намеравао да учини, али ипак је одлучио да се помоли и да изнесе своје муке Господу.

„Боже мој“, рече, „дуго сам и напорно радио у твојој служби, улажући сву моју снагу да обавим оно што си од мене затражио. Па ипак, након свег овог времена, нисам померио камен ни за милиметар. У чему грешим? Зашто не успевам?“

Господ му, сажаливши се, одговори: „Сине мој, кад сам тражио од тебе да ми служиш, и ти си прихватио, рекао сам ти да гураш онај камен свом својом снагом, што си и урадио. Ниједном нисам споменуо да очекујем да ћеш га померити. Твој задатак је био да гураш. И сада, долазиш к мени, исцрпљен и истрошене снаге, мислећи да ниси успео.

Али, да ли је заиста тако? Погледај се. Твоје руке се снажне и мишићаве, леђа набијена и препланула, кожа на длановима је очврснула од сталног притиска, а ноге су ти постале крупне и чврсте. И због отпора ти си много порастао, и твоје могућности су сада далеко веће него раније. Ипак, ниси померио камен. Али твој позив био је да будеш покоран и гураш. Да вежбаш своју веру и поверење у моју мудрост. То си успео. А Ја ћу сада, сине мој, померити камен.“

 

Извор: Beograd.in