Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Докторка Јовановић упозорила: ОВО СУ 2 СИМПТОМА ДЕЛТА СОЈА КОРОНЕ!

У Србији око 90 одсто пацијената са симптомима Ковида-19, од којих је узет узорак, имају делта сој, указала је данас вирусолог и чланица Кризног штаба Тања Јовановић и оценила да је неопходна ревизија мера због пораста броја новооболелих.

Јовановић, која је и професор на Медицинском факултету, рекла је за Радио Београд да епидемиолошка ситуација у Србији није стабилна, посебно ако се има у виду податак о порасту броја заражених на дневном нивоу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је навела, такве околности захтевају ревизију мера за борбу против корона вируса, али и њихову строжу контролу.

Лакша преносивост вируса

Указала је да је у Србији тренутно доминантан делта или индијски сој корона вируса и да је било очекивано да ова варијанта постане доминантна у септембру, али је истакла да непоштовање епидемијских мера довело до тога да је она брзо проширила.

Јовановић напомиње да све нове варијанте коронавируса, а у односу на иницијалну вуханску, имају способност лакшег преношења са болесне на здраву особу, па тако делта варијанта вируса за 70 одсто има бржу трансмисију у односу на британску или алфа варијанту.

Нове варијанте вируса се, према њеним речима, брже шире, оне доводе до промене у клиничком испољавању инфекције, утичу на промену терапије, као и на поузданост дијагностичких тестова који се користе за дијагностиковање ковида 19.

Напомиње да од делта соја чешће оболевају млади, невакцинисани, да клиничка слика почиње главобољом и температуром, да нема карактеристичних симптома као што су губитак укуса и мириса, али да ипак може да дође и до развоја комплетне клиничке слике ковида 19 која захтева и хоспитализацију.

Непоштовање противепидемијских мера – пре свега неношење маске и неодржавање потребне физичке дистанце, али и апстраховање чињенице да постоји ковид 19, као и бројна путовања, одласци на годишње одморе фактори су који су утицали на то да изгубимо контролу над епидемијом и уђемо у њен четврти талас, констатовала је Јовановић.

Вакцине ефикасне 90 одсто

Она је истакла да вакцине које се користе у Србији имају ефикасност преко 90 одсто, што указује да су врло поуздане.

Како је додала, све вакцине које су у употреби у Србији ефикасне против до сада постојећих сојева.

Како је објаснила, оне штите од озбиљних форми инфекције и хоспитализације, али, у апсолутном смислу, не штите од инфекција које изазивају нови сојеви вируса.

Према њеним речима, не забрињава чињеница да се заражавају особе које су примиле две дозе вакцине јер, како наводи, ни једна вакцина, па ни ове против Ковида-19, не показује апсолутну ефикасност.

Јовановићева наводи да је трећа доза вакцине препоручљива, пре свега, за имуно-компромитоване особе, које болују под најтежих форми болести – тиме се појачава њихов имунитет.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг