Србија

Морате знати! ЕВО КО И КАДА ТРЕБА ДА ПРИМИ ТРЕЋУ ДОЗУ ВАКЦИНЕ!

Од данас у Србији почиње вакцинација трећом дозе вакцине против короне, саопштено је из Канцеларије за информационе технологије и електронску управу!

Грађани ће добијати СМС поруке или позиве путем мејла где и када да се јаве. Трећу дозу прво ће добити најугроженије категорије, а грађани ће сами бирати које цепиво ће добити. Трећа вакцина, односно бустер доза, даваће се у свим домовима здравља и на пункту у Хали 11 на Београдском сајму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Трећа доза за све

Право на имунизацију, наводе у Канцеларији, имаће сви они којима је прошло шест месеци од примљене друге дозе, али је важно, додају они, да грађани не долазе без претходног позива!

– Позивање грађана обавиће се СМС порукама или мејлом са линком који ће их водити на портал е-Управе, где ће добити детаљније информације. Тамо ће сами моћи да виде да ли спадају у категорије становништва којима се препоручује примање треће вакцине. Независно од тога да ли спадају у групе којима се препоручује трећа доза, свако може примити уколико је жели по истеку шест месеци од ревакцине. Али, напомињемо, након добијеног позива од е-Управе. Важно је да се грађани не пријављују самоиницијативно, пре него што буду позвани од стране е-Управе. По добијању позива вакцинација ће се обављати у домовима здравља, док ће у Београду за трећу дозу бити отворен и пункт у Хали 11 Београдског сајма. Коначан избор вакцине грађани ће саопштити лекару током прегледа и консултација на вакциналном пункту, јер је могуће примити и вакцину различитог произвођача – наводи се у саопштењу и додаје:

– Бустер доза вакцине посебно се препоручује особама са нарушеним имунитетом, хроничним болесницима, особама са малигним обољењима, пацијентима који су ишли на трансплантацију, старијима од 70 година, особама старијим од 60 година из старачких домова, запосленима у здравственим установама и установама социјалне заштите, као и грађанима Србије који често путују у иностранство, било због посла или из приватних разлога. Апелујемо још једном на све грађане да заштите свој живот и здравље, као и животе и здравље свих људи у свом окружењу и вакцинишу се!

Јача имунитет

Да је вакцинација једини спас у овом тренутку и да што пре морамо да створимо јак имуни одговор на вирус, јер је делта сој све доминантнији, сматра и директор вакциналног пункта Сајам др Зоран Бекић. Он објашњава да вакцинација са две дозе не даје трајан имунитет и да је баш зато потребна трећа доза да га продужи и појача!

– Вакцинација трећом дозом почиње данас, неће бити обавезна и прво ће бити препоручена угроженим категоријама. Затим ће моћи да је приме и сви други који то буду желели, ако им је прошло више од шест месеци од давања друге дозе. Препорука је да се прими вакцина идентична као прва, али ако желе или ако добију препоруку лекара, грађани могу да добију и вакцину неког другог произвођача. Оно што је важно рећи јесте да за трећу дозу не треба да се ради провера антитела. Ова вакцина дође као и она за сезонски грип, само што ту иде на годину дана, а овде на шест месеци – истиче др Бекић.

Ко су кандидати за трећу дозу

* хронични болесници

* тешки пацијенти

* старији од 65 година

* штићеници домова за социјалну заштиту

* здравствени радници

* радници у установама социјалне заштите

* грађани који често путују у иностранство

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс