Регион

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Црна Гора на црвеној листи, отказивања већ почела

Велика Британија ставила је Црну Гору на „црвену листу“.

Након тога, гости из десетак соба у хотелима компаније Монтенегростарс у Будви прекинули су одмор и вратили се кући раније, каже за Побједу сувласник ове хотелске групе Жарко Радуловић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Вест за Енглеску још није распрострањена у пуном капацитету, али су њихови држављани већ почели да напуштају Црну Гору. Гостима који су отишли вратили смо новац за дане које нису искористили. Оно што брине јесте да су резервације из ове земље и Белгије за септембар већ отказане, а почело је отказивање и из региона, што може да значи да ће у наредних десет дана сезона бити завршена“, страхује Радуловић.

Не би га, како наводи, чудило да се и земље региона одлуче на овакав корак, посебно имајући у виду недавну најаву премијера Здравка Кривокапића да би 1. септембра број дневно заражених могао да достигне хиљаду.

„Тренутно нас Молдавија, Украјина и Казахстан још нису ставили на ‘црвену листу’, али ме неће чудити да нас на ту листу ставе и земље региона, јер, са позиције здравља и безбедности, има логике да се то деси“, сматра Радуловић.

Није оптимистичан када је реч о постсезони, јер, како каже, не може да затвори очи и да се прави да ништа не види, кад види. Боји се да их чека период отрежњења, јер сматра да је ово могло да се спречи. Неће, како каже, да критикује то што је био дозвољен улазак без ПЦР теста, јер је то била насушна потреба и нешто што им је, како сматра, дало какву-такву сезону. За ову ситуацију криви њих саме, а посебно младе.

Антивакс

„Проблем број један смо ми. Ако погледате статистику да је од 760 обољелих, 45 странаца, јасно је да смо ми раширили ову пандемију, јер се нисмо вакцинисали, а могли смо. Ми смо дозволили да се одржавају скупови где је хиљаде младих боравило на једном простору по неколико сати, опуштени уз алкохол и можете само замислити шта то значи за преношење вируса“, наводи Радуловић.

За њих то и није толико страшно, али заразили су своје породице, а за старију популацију то може бити фатално, на шта, како наводи, и указују сада већ, двоцифрене бројке преминулих.

„Због тога није Институт за јавно здравље адреса за критику, јер сам био у току и знам шта су захтевали, па ни Влада, али не могу да схватим нас као појединце, где је нама глава, о чему смо мислили“, каже Радуловић.

Херцег Нови

Каквој-таквој постсезони нада се директор компаније Лигхт хоусе Јован Вукаловић у оквиру које послује истоимени хотел у Херцег Новом. Попуњеност током сезоне је била изнад свих очекивања и скоро на нивоу 2019. године, а у неким сегментима пословања чак је и премашено. Ипак, није сигуран да може да рачуна на успешну постсезону.

„Уколико ситуација са короном буде стабилна, постсезона ће бити сасвим солидна. Неће бити на нивоу ранијих година, али смо, с обзиром на све, ипак задовољни досадашњим најавама. Међутим, тренутна епидемиолошка ситуација нам баш и не улива наду да ћемо успјети да реализујемо све договорене аранжмане у овом периоду“, каже Вукаловић.

Хотел Лигхт хоусе ради током целе године, а намера им је да тако и остане, уколико здравствене мере то дозволе. Већина гостију током сезоне била је из региона, али током вансезоне и зимског периода, њихову гости су у највећој мери спортисти, учесници конференција, семинара и културних манифестација.

Бар

И из Туристичке организације Бар тешко могу прогнозирати шта ће се дешавати у наредном периоду.

„Умногоме ће зависити од мера које ће бити на снази. Одређене најаве постоје, међутим, као и за главну сезону карактеристичне ће бити ‘ласт минуте’ резервације. Госте углавном можемо очекивати из земаља окружења, пре свега сениоре који имају слободног времена, али и из разлога јер их је значајан број вакцинисан и може се кретати без ‘страха’ од коронавируса“, каже директор ТО Бар Емил Кукаљ.

Као бисер туристичке понуде овог града издваја Национални парк „Скадарско језеро“, на ком, како наводи, сезона траје дуже него на јадранској обали.

„Структура гостију у том делу је другачија, па су тамо углавном доминирали туристи из земаља западне Европе који су, нажалост, ове године због епидемиолошке ситуације, али и мера изостали. Не очекујемо већи прилив туриста ни у периоду постсезоне, али верујемо да ће у наредном периоду постепено доћи до опоравка туристичког промета“, каже Кукаљ.

Понуда овог дела ће бити унапређена, јер се очекује отварање објекта на тврђави Бесац који би, како је планирано, требало да ради целе године.

„Замишљено је да пројекат буде одржив, да на прави начин валоризује културно историјски локалитет Бесца, али и да обезбеди допринос локалној заједници, унапреди црногорску културну и туристичку понуду“, каже први човек барске туристичке организације.

Током сезоне су у овој општини организовали бројне догађаје, али уз корекције због пандемије. Тако је одложена манифестација „Лето са звездама“ имајући у виду да подразумева концерте са више хилијада посетилаца.

„Уместо ње први пут је организован ‘Барски ђир’, манифестација која је трајала 28 дана и која је територију целе општине претворила у велику позорницу. Организоване су бројне активности као што су аква гимнастика, јутарња и вечерња јога на плажама, наградни квизови на плажама, базари локалних производа и сувенира, уметничке радионице за децу и омладину, РиБАР фест, концерт КИЦ ПОП хора, концерт филмске музике, пешачка тура у ноћи пуног месеца, наступи културно уметничких друштава, клапа, мажоретки, дефилеа и концерта Градске музике Будва. Гости су кроз анкете исказали висок степен задовољства елементима овогодишње туристичке понуда Бара“, казао је Кукаљ.

Колашин

Да ће постсезона зависити од епидемиолошке ситуације, каже и директор ТО Колашин Александар Влаховић. Према информацијама које су добили од хотелијера из ове општине, најаве, односно резервације за септембар постоје, али све то зависи од актуелних мера.

Током јула било је попуњено готово 80 одсто хотелских капацитета, док је посебно у првој половини августа попуњеност овог и приватног смештаја била и до 100 посто. Ипак, највећи број ноћења остварили су домаћи гости, док је учешће иностраних било 25 одсто. Међу страним гостима, најбројнији су били гости из региона и Израела.

Настављају са организацијом манифестација, па се ових дана одржава фудбалски турнир „Колашин КУП 2021“ који окупља велики број учесника из земље и региона, а ускоро ће у сарадњи са општином Колашин и Скијалиштима Црне Горе организовати и други Бјеласица ултра трал. За 11. септембар заказан је и други Сињајевински бициклистички маратон који подразумева прелазак преко изузетно захтевне деонице дуге 54 км.

„Сви који одлуче да посете наш град могу уживати у активном одмору и нетакнутој природи и на квалитетан начин испунити свој боравак, од посете НП ‘Биоградска гора’, панорамских вожњи жичаром на Ски-центру Колашин 1600, бројним пешачким и бициклистичким стазама, посетом ботаничкој башти, кањоњу реке Мртвице“, казао је Влаховић и додао да ће уложити максималне напоре како би што већи број гостију и у наредном периоду посетио Колашин.

Без бесплатног ПЦР-а

Од 1. септембра туристи више неће имати могућност бесплатног тестирања које им је раније било обезбеђено, у случају да њихове матичне земље то траже након боравка у Црној Гори. Ову одлуку донела су министарства здравља и економског развоја уз сагласност Владе.

 

 

 

 

 

 

Извор: ПОБЈЕДА