Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Поднет захтев за опозив председника!

Републиканска конгресменка Марџори Тејлор Грин поднела је америчком Конгресу три резолуције за импичмент председника САД Џоа Бајдена.

Такав потез последица је, између осталог, и ситуације у Авганистану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тејлор Грин образложила је како је поднела резолуције за опозив америчког председника, због „занемаривања дужности у Авганистану“, „кршења имиграционих закона и изазивања безбедносне кризе на јужној граници“ и „узурпирања надлежности Конгреса игнорисањем одлука Врховног суда“.

Конгресменка у резолуцијама оптужује Бајдена да је „занемарио дужност“, јер није успео да „обезбеди извлачење на хиљаде америчких цивила и авганистанских савезника“ када су талибани (организација забрањена у Русији) преузели власт у Авганистану, те да је „наоружао непријатеље“ остављајуц́и америчку војну опрему у Авганистану, преноси „Фокс њуз“.

„За само седам месеци, Џо Бајден је довео до тога да Америка изгуби поштовање целог света. Докази су јасни и његови потези су толико нечувени да мора бити опозван“, саопштила је Грин.

Републиканци су појачали критике Бајдена после успеха талибана у Авганистану.

Претходно је републикански сенатор Линдзи Грејем рекао да „председник заслужује да буде опозван уколико било који Американац или Авганистанац који је помагао америчким снагама буде остављен у Авганистану после повлачења америчке војске“.

Резолуција за импичмент коју је поднела Марџори Тејлор Грин тешко да може да буде усвојена у Конгресу, наводи „Фокс њуз“, док из Беле куц́е нису реаговали на њен предлог.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com