Регион

НАСТАО ХАОС! Абазовић прво хтео да протера Јоаникија, па му похвалио потез: Паметнији попушта!

Митрополит ће бити устоличен у Цетињском манастиру уз присуство патријарха Порфирија, а како се не би дизале тензије неће бити организован свенародни сабор испред светиње

Митрополит Јоаникије биће дефинитивно устоличен на Цетињу 5. септембра уз присуство патријарха Порфирија и црквених великодостојника, али без народа испред манастира, како се не би подизале тензије, одлучено је јуче у Митрополији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније јуче грађански покрет УРА Дритана Абазовића, потпредседника црногорске владе, позвао је Митрополију црногорско-приморску да се устоличење не одржи на Цетињу, под изговором заштите свих грађана и елиминисања подела међу црногорским држављанима. Ипак, после саопштења МЦП да свенародног сабора неће бити, Абазовић је променио плочу и признао да, како је рекао, „паметнији попушта“.

Политизовање

Митрополија је, наиме, одлучила да устоличење буде на Цетињу, у присуству патријарха Порфирија, али без раније планираног свенародног сабора испред Цетињског манастира.

Како се наводи, та одлука је донета јер Митрополија жели да да „максималан допринос миру и стабилности Црне Горе, поштујући епидемиолошке мере“.

– Не разумемо, али не оспоравамо право неких грађана Црне Горе да наставак ове, очигледно вековне и добро утемељене црногорске традиције доживљавају као атак на Црну Гору, њену слободу и слично. У најављеној цетињској свечаности нема ниједан нови детаљ који би се косио с досадашњом освештаном црквеном праксом у Црној Гори, па је неприхватљиво и неоправдано да се овом верском чину приписује било какав политички карактер, како то чине поједини партијски активисти, који ових дана подижу тензије међу браћом и предњаче у јавним протестима против устоличења, покушавајући да цркви и њеном верном народу угрозе и оспоре основно људско право и слободу вере – наводи се у саопштењу МЦП и додаје:

– Нека се овим свечаним чином устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија усели мир и духовна радост у свако срце, у сваки дом и породицу, и верујућу и неверујућу, и у оне који нас мрзе и у оне који нас воле. Да се мање свађамо, а што више разговарамо, да једни друге чујемо и разумемо, а онда да се братски загрлимо и измиримо.

У духу православља

Потпредседник владе Дритан Абазовић поздравио је одлуку.

– Поздрављам одлуку МЦП да умањи капацитет читавог догађаја и на тај начин сигурно је допринела и миру и стабилности. Мислим да је у духу православља, не желећи било кога да подучавам било чему, да се шири љубав и солидарност међу људима и често без икаквих потреба имамо жељу или вољу да наелектришемо друштво – казао је Абазовић.

Поручио је да би то требало да буде свечани догађај:

– У том правцу ми делује та одлука, по оној народној – паметнији попушта.

Скупштина Цетиња

Одустаните или идите у други град

Скупштина Цетиња усвојила је јуче закључке којима позивају СПЦ да одустану од устоличења митрополита Јоаникија најављеног за 5. септембар у Цетињском манастиру. Скупштина је предложила да се одустане од устоличења или да се одржи у другом граду, а полицију су позвали да забрани устоличење на Цетињу. За закључке су гласала 23 одборника, преносе црногорски медији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс