Свет

НАСТАО ХАОС! Американци побегли у сред ноћи, па им поручили: „Браните се сами“

Вашингтон — Авганистан је поново на почетку. Американци се повлаче. Талибани освајају. Људи беже и гину.

Талибани, иначе радикални сунити који желе да поново уведу строги шеријат, с повлачењем међународних снага покренули су војну офанзиву из више праваца. Из дана у дан стижу вести да су освојили још један главни град бројних автганистанских провинција, У понедељак је то био Кундуз, главни град истоимене покрајине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Готово истовремено из Америке је стигла порука авганистанским снагама безбедности да бране своју земљу.

Председник САД Џо Бајден је рекао да ће америчка војна мисија у Авганистану завршити 31. августа, додајући да афганистански народ мора сам одлучити о својој будућности те да неће још једну генерацију Американаца послати у 20-годишњи рат.

Уместо тога, амерички изасланик за Авганистан Залмај Калилзад је отпутовао у Катар како би „притиснуо талибане да зауставе војну офанзиву и преговарају о политичком решењу“, саопштено је из Стејт Департмента.

Портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је да су САД дубоко забринуте развојем догађаја, али да су авганистанске снаге безбедности добро обучене и способне да се супротставе талибанима.

На питање шта америчка војска може учинити ако се авганистанске снаге не успеју супротставити одговорио је: „Не пуно“.

„То су њихове војне снаге, њихови градови и покрајине, њихов народ који треба бранити и све ће се свести на вођство земље, како ће се показати у овом конкретном тренутку“, рекао је Кирби.

Амерички званичници који су желели да остану анонимни, међутим, кажу за Ројтерс да су још почетком године упозорили Бајдена да ће с повлачењем међународних снага главни градови покрајина пасти у руке талибана, али да су и они изненађени брзином којом су их талибани освојили.

Подсећања ради, велику пажњу светске јавности привукао је одлазак војске САД почетком јула и то усред ноћи из њене главне базе у Авганистану, што је авганистанске војнике оставило у шоку док се боре са талибанима. Америчка војска напустила је аеродром Баграм, своју кључну базу у Авганистану, у глуво доба ноћи, а да није обавестила Авганистанце, рекао је тада нови командант базе, авганистански генерал Асадулах Кохистани.

Командант базе Кохистани је рекао да су САД иза себе оставиле 3,5 милиона предмета – од стотина хиљада флаша воде, енергетских напитака и војних оброка, преко лаког оружја и муниције до стотина оклопних возила и хиљада цивилних возила.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист