Србија

НАСТАО ХАОС! Конов предлог о одвајању вакцинисаних и невакцинисаних ђака изазвао револт и родитеља и просветара! Ево шта нас чека!

Став др Предрага Кона, епидемиолога из кризног штаба, изнет у интервјуу Куриру да је једино логично решење за почетак школске године раздвајање ученика старијих од 12 година, тако што ће вакцинисани ићи на наставу, а невакцинисани је пратити онлајн, изазвао је праву буру у Србији, па и побуну. На све то проблем је и што половина запослених у систему образовања, од 145.000 њих, није вакцинисана!

Доктор Кон је и јуче остао при свом ставу изнетом за Курир, понављајући да је „одвајање ученика логично“, и то тим пре што је „свега неколико хиљада деце од готово 600.000 њих школског узраста, за који се препоручује вакцинација, примило цепиво, те је логично да се направи систем који би омогућио регуларну наставу, а и спречио заражавање међу њима“. Међутим, изјавио је Кон за Тањуг, а пренео Мондо, свестан је да је то превише комплексно да би било идеално, те наводи да „Батут“ и Министарство просвете размишљају о организовању наставе тако да што мање буде онлајн.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство просвете ће, како је за Курир навео министар Бранко Ружић, одлуку о настави у новој школској години донети консултујући се с кризним штабом и пратећи епидемиолошку ситуацију.

У сваком тренутку приоритет су здравље и безбедност деце и запослених – навео је Ружић, док нам је из Министарства просвете дат податак да је 50% вакцинисаних од 145.000 запослених у систему образовања и васпитања.

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, „прилично је изненађена решењем које нуди др Кон, будући да се о вакцинацији деце прича јако кратко и да је само 4.000 њих школског узраста вакцинисано“.

Мало је остао до 1. септембра да би вакцинација могла да се спроведе, све и да родитељи пристају. А ако би се увело одвајање деце, то би значило да ће готово сви старији од 12 година на онлајн наставу. А видели смо да ђаци много мање науче на онлајн настави него у школи – каже за Курир Јанковићева.

Упитана за могућу обавезну вакцинацију просветних радника, каже да је „против репресивних мера“, али не и против тога да услов за долазак на посао буде вакцина или негативан тест:

– Зашто да не, наш народ је познат да ништа не ради док не добије по џепу.

А Драгана Соћанин, оснивачица удружења Родитељ, каже би у случају да прође Конов предлог настали хаос и права бура.

– Ако би једни ишли у школу, а дуги не, био би општи хаос, наставници би тотално полудели и давали отказе. Али већи проблем је што су родитељи уплашени, доступне су свакакве информације, па и нетачне и лажне. Неки јесу вакцинисали децу, али је много оних који су пелцовани, али плаше се да деци дају вакцину. Они нису против вакцине, али многе ствари су им нејасне, недостају им информације, охрабрење и уверење да је вакцина безбедна за децу. А они који никако неће вакцину посебна су прича – каже Соћанинова и додаје да је њено дете од 16 година вакцинисано.

Курир је разговарао с мајком детета од 12 година, која је вакцинисана, али не жели да то буде и њена ћерка.

– Свугде су те вакцине препоручене углавном за децу која имају тешка обољења, а пошто је моје здраво, зашто бих ризиковала, не знам какве су све последице. Друго смо ми одрасли. А да децу у школи деле по вакцинисаности, уопште није у реду – каже жена која неће да јој име помињемо, док мајка поред ње, такође вакцинисана, додаје:

– Моје дете је прележало корону тако што је један дан имало температуру 37,5. И што бих га сада вакцинисала? А о одвајању тек немам коментар! Брука.

Др Оливера Остојић, начелница дечје болнице у КБЦ „Драгиша Мишовић“, где је тренутно четворо деце оболеле од ковида, каже за Курир да су вакцинацију деце старије од 12 година одобрили и америчка ФДА, и европкса ЕМА, као и наш АЛИМС:

– Све те релевантне агенције потврдиле су да је вакцина безбедна за децу, на којима су и рађена испитивања, као и да нема никакав реалан разлог да изазове стерилитет, како се прича. Ова вакцина, као и све друге које се дају деци по календару обавезне имунизације, може изазвати тренутну реакцију – оток на месту убода, црвенило, температуру, и то је све уобичајено. А корона код тинејџера зна да буде врло незгодна, имали смо децу с обостраним упалама плућа, као код одраслих. Уз то, децу треба вакцинисати јер се много крећу, па и преносе вирус. И родитељи млађих од 12 година обавезно да се вакцинишу, да тако заштите децу. Наравно, мере – маска и дистанца се подразумевају.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс