Свет

НАСТАО ПОТПУНИ ХАОС! Вашингтон и Лондон евакуишу амбасаде, огласили се Руси!

Припадници покрета Талибан удаљени су 50 километара од Кабула, изјавио је за Спутњик председник италијанске хуманитарне организације „Пангеа“ која ради у Авганистану Лука ло Прести. Талибани су претходно заузели Кнадахар и сада жестоко напредују ка авганистанској престоници чији пад у руке екстремиста многи предвиђају, за неколико дана, а по многима, у питању су чак и сати!

Он је рекао да су у Кабулу остала 22 запослена у овој организацији – Авганистанке које помажу „хиљадама локалних становника“, углавном женама и деци. Подршка се тиче медицине, микрокредитирања и образовања деце.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Веома смо забринути, јер се талибани налазе на 50 километара од Кабула. Јутрос су пресекли каблове за струју, град је готово изолован“, рекао је Ло Прести, који се тренутно налази у Италији.

Према његовим речима, радници невладиних организација немају могућности да напуне телефоне, па се још не знају размере искључења. Ло Прести тренутно покушава да пронађе начине да осигура безбедност свог особља и нађе начин како да настави да ради на подршци становништву. Додао је и да чланови организације неће напустити Авганистан.

Огласили су се и Руси. Питање евакуације особља руске амбасададе из Кабула због талибанске офанзиве у Авганистасну се не разматра, рекао је данас специјални представник Русије за Авганистан Замир Кабулов.

„Не, о томе се не разматра“, изјавио је Кабулов за Тас с.

У фебруару 2003, руски Врховни суд је прогласио талибане терористичком организацијом. Као одговор на талибанско брзо напредовање, Пентагон је навео да ће послати додатних 3.000 војника у року од 48 сати, како би помогли у евакуацији особља амбасаде САД. Како се наводи, и Велика Британија ће послати помоћ како би евакуисала своје запослене у амбасади у Кабулу. Исто то је најавила и Канада, која шаље специјалне трупе у Кабул.

Последњих месеци у земљи је ескалирао сукоб између владиних снага и талибана. Погоршање ситуације почело је након повлачења америчких трупа из Авганистана, што је руско Министарство спољних послова назвало признањем неуспеха мисије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг/rs.sputniknews.com