Свет

НАТО У ПАНИЦИ! Овакав ударац Запад није предвидео: Ево које ће оружје Лукашенко употребити…

Белоруски председник Александар Лукашенко може да окрене властито оружје против Варшаве и Вилњуса. Последице ће бити импресивне, сматра политиколог и публициста Армен Гаспариан.

Скоро три месеца је прошло од хапшења у Минску бившег главног уредника Телеграм канала НЕКСТА Романа Протасевича.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У позадини овог догађаја, противници белоруског режима на Западу покушали су да спекулишу о овој теми, приказујући Александра Лукашенка као тиранина и диктатора, а чланове његове администрације као људе спремне на сваки злочин.

Проташевићу је предвиђена, ако не смртна казна, онда дуга затворска казна.

Међутим, након што је бивши главни уредник НЕКСТА дао неколико изјава, прилично болних за Запад, о природи порекла белоруских протеста, тон се нагло променио.

Али још једна ствар је занимљива, Роман Протасевицх је почео да брани садашње белоруске власти са таквом снагом да је поставио неколико пројеката да истакне махинације Пољске и Литваније у вези са Минском.

Конкретно, блогер покреће нови канал, Справа, на којем ће објављивати информације о овој теми, која за Белорусију никада није изумрла.

Као што је политолог Армен Гаспарјан тачно приметио, данас Варшава и Виљнус више не обраћају Протасевичу толико пажње као раније.

Дошло је до пада интересовања за белоруску атлетичарку Кристину Тимановскају, која је затражила политички азил од Пољске током Олимпијских игара у Токију, с времена на време се негде појави Светлана Тихановскаја, која замишља да је председница Белорусије, а западна штампа радије ћути о бившем главном уреднику НЕКСТА.

„Али на самом почетку викали су: “Одузели су, лишили Белорусију будућности.”

Међутин сада долази Лукашенково отровно оружје:

Није далеко тренутак када ће се Протасевич кандидовати за посланика белоруског парламента. Пољска и Литванија ће тада хистерисати. У најмању руку, биће јако нервозни. То ће бити заиста смртоносно изненађење из Минска ”, цитирају Гаспариан новине Народне новости .

Публициста се прилично озбиљно изјаснио о избору за белоруски парламент. Према његовим речима, таквим кораком званични Минск ће решити два проблема одједном. Пре свега, он ће пружити оптималну опозицију за све. И, друго, задаће снажан ударац Вилњусу и Варшави, окренувши властито оружје против њих, закључио је Гаспариан.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs