Србија

Није добро! ПРОФЕСОР КОЧОВИЋ ИМА НОВУ ПРОГНОЗУ: Ситуација се погоршава из дана у дан! Овај датум је преломна тачка!

Професор информационих технологија Петар Кочовић рекао је данас да ће 15. септембар бити преломна тачка, да је Србија тренутно у 39. дану тренда раста броја новозаражених и да сматра да ће британски модел контроле епидемије постати доминантан у свету.

„У Србији се ситуација погоршава из дана у дан, почевши од 2. јула и ми смо у 39. дану раста. У овој фази, тај раст ће бити све већи и већи до негде 15. септембра. Тада се очекује заравнавање криве, или пад. Биће близу хиљаду, и то за 10 дана, плус минус два дана, то већ знамо на основу искуства не из Србије, већ из целог света. Око хиљаду, можда пређе, можда буде испод“, рекао је он у Јутарњем програму ТВ Прва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је коментарисао и ситуацију у Европи.

„То ће ићи узбрдо, цела Европа сада сматра да ће бити друго изгубљено лето ако се не оде на одмор, не искористе се погодности, а видимо да су земље као што је Велика Британија, Шпанија или Кипар, доживеле катаклизмичке бројке за само неколико дана. Све те земље дошле су до индекса заражености од хиљаду на сто хиљада ставновника у претходне две недеље. Ми смо, по том индексу, близу осамдесет, они су далеко лошији али су успели да зауставе тај тренд,“ рекао је Кочовић.

Истиче да су „највише Британци напредовали јер су увели модел као што је био на Олимпијади.“

„Пре једно три недеље је речено да се укидају све мере, ја кад сам то чуо на телевизији, само сам рекао ух, шта уради овај човек! Али су, међутим, увели апликацију која ‘хвата’ оне који су били у контакту са потенцијалним преносиоцима и то су назвали ‘пингдемија’. Они пингују све који су били са зараженима, наши телефони лоцирају где смо и с ким смо били. Прво је била дистанца од четири метра обавезна, али су се људи жалили, апликација није регистровала преградне зидове тако да сте били пинговани и ако сте били зидом одвојени од комшије у другом стану. Одједном су сви добијали обавештења да остану код куће две недеље, то су били и људи неопходних занимања“, објаснио је Кочовић.

Додаје и да су „потом смањили осетљивост и остали на око 300.000 пингованих људи.

„Битан је детаљ да је Велика Британија мерила затечено стање, док су у Јапану тестирали на аеродрому и онда улазили у олимпијско село, и опет имали око 450 заражених. Верујем да ће ово постати доминантан модел“, рекао је професор Кочовић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ТВ Прва