Свет

Није добро! СВЕ ЈЕ БЛИЖИ: Ламбда сој стигао у Италију – заразнији и отпорнији на антитела

ДЕЛТА сој у Италији доминира са 95 одсто заражених, а стигао је и нови Ламбда сој и иако се бројке сматрају још спорадичним, почиње да забрињава, јер је већ забележен у пет региона са до сада идентификованих 13 случајева, заразнији и отпорнији на антитела.

Ламда сој је први пут забележен у Перуу децембра 2020. године,а стигао је у 29 земаља, понајвише Јужне Америке, али и у Европу. У Италији се јавио у регионима Ломбардија, Пијемонте, Емилија-Ромања, Лацио и на Сицилију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прво истраживање је објавио Јапан, и оно показује да је „степен инфекције виши по опасности од Делта соја и брже се проширује“, сој је именован по земљи порекла као Перуански и означен са Ц.37, а садржи три мутације и две су посебно опасне по степену инфективности.

На питање колико и да ли садашње вакцине гарантују заштиту од овог соја италијански виролози одговорају „чини се да садашње вакцине штите од овог соја иако две мутације у њему забрињавају“ упозоравајући Италијане да је једино решење масовно и што хитније вакцинисање.

За сада зараза Делта сојем расте, број смештаја у болницама такође, расте број на интензивној терапији, 39 више у једном дану и раширен је апсолутно у свим регионима.

Разлог забринутости због „искрцавања“ Ламбда соја није без основа. Становништво се, посебно млади између 12 и 19 година, упозорава на ургентан одзив за вакцинисање које се организује чак и на пунктовима у летовалиштима без заказивања.

До сада је у Италији вакцинисаних првом дозом 69 посто а са обе 64 посто становништва.

 

Извор: Новости.рс