Србија

Обратите пажњу! ПОЧИЊЕ ДРУГИ КРУГ ИСПЛАТЕ ДРЖАВНЕ ПОМОЋИ! Ево ко ДАНАС добија новац, ова група грађана ће до почетка марта ИМАТИ 5 УПЛАТА!

Креће други круг исплате државне помоћи. Данас лежу прве паре и то слободним уметницима који ће добити по 30.900 динара, а потом следе и исплате привредницима, пензионерима и осталим пунолетним грађанима

Након слободних уметника, први на списиу који ће добити новац од државе су угоститељи и запослени у туризму којима од државе такође следује по 30.900 динара. Реч је о другом минималцу који је у првој половини године договорен у Немањиној 11, а како би се помогло једном од најугроженијих сектора у привреди.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о грађанима, у односу на јун, сада имамо знатно шири списак и помоћи и корисника који могу да рачунају на нову државну подршку. Оно што је сигурно, јесте да ће пензионери, њих свих 1,7 милиона, моћи да рачунају на много више од првобитно обећаних 80 евра, а да ће исплате ићи и у овој и у наредној години. Они ће практично моћи да рачунају на укупно 5 повећања.

Новина је да на додатни пакет, мимо најављених 30 евра у новембру, могу да рачунају и остали пунолетни грађани.

Кренимо редом.

Пензионери: 50+30+20+12+170 евра

Пензионери до краја године треба да очекују уплату од 90 евра. За овај новац они неће морати да се пријављују што је и раније био случај. Од 20. до 22. септембра биће им исплаћемо по 50 евра помоћи.

Другу уплату од 30 евра треба да очекују у новембру када ће овај износ добити и остали пунолетни грађани. Трећа и последња уплата у овој години пензионерима следује у децембру.

Осим ове уплате у децембру, нова је информација, и о помоћи пензионерима која ће ићи почетком наредне године. Њима ће крајем фебруара 2022. најкасније до почетка марта бити исплаћено по 20.000 динара (око 170 евра).

Пензионере ће истовремено следовати и годишње повећање примања које ће ступити на снагу почетком наредне године и које ће износити пет одсто на сваку пензију. Практично примања свих 1,7 милиона пензионера биће за толико увећана од јануара 2022. То би на просечну пензију од око 29.300 динара износило 1.465. динара.

Грађани: 30 плус 20 евра

Прва уплата на коју има право више од 6 милиона пунолетних стиже у новембру.

Тада стиже 30 евра помоћи и то је други део помоћи који је најављен још почетком године. За овај износ пријава је била у мају с обзиром на то да је реч о другом делу подршке која је укупно износила 60 евра.

У децембру, за све пунолетне, следи и нова подршка од 20 евра. Детаљи за ову исплату, услове и начин пријаве, биће накнадно саопштени.

Радници: 3.000 на најмање плате

Ових дана све више се прича и о повећању најмањих зарада у Србији коју прима око 350.000 људи. Како је најављено, Влада ће ићи на повећање минималца на 35.012 динара, што би био раст за око 3.000 динара у односу на актуелну минималну зараду.

– Наша идеја са послодавцима да минималац буде 35.012 динара, то није довољно, али је више од 150 евра као раније. На тај начин, имаћемо плату 613 евра, најавио је председник Вучић.

Претходно је најављен и раст плата у јавном сектору. Конкретна одлука о повишицама по секторима раније је била доношена у током новембра, а раст плата је ступао на снагу у јануару.

Министар финансија Синиша Мали је истакао да Србија, захваљујући добрим економским резултатима, има довољно новца за повећање пензија, плата у јавном сектору, минималне зараде, као и за исплату додатних 20.000 динара пензионерима у фебруару наредне године.

Министар је подсетио да је у првом кварталу ове године остварен раст од 1,7 одсто, а у другом кварталу 13,4 процента, што чини да је раст у првој половини године око 7,5 одсто.

Он је објаснио да је опредељење државе да добре резултате подели са грађанима.

Календар исплата

6. август: Исплата 30.900 динара за слободне уметнике

16. август: Исплата другог пуног минималца за угоститеље и запослене у туризму (30.900 динара)

Од 20. до 22. септембра: 50 евра помоћи пензионерима

Средина новембра: Других 30 евра помоћи пунолетним грађанима, укључујући и пензионере

Децембар: Последњих 20 евра свим грађанима, укључујући и пензионере

Јануар 2022. Линеарни раст пензија од пет одсто

Јануар 2022. Повећање плата у јавном сектору

Крај фебруара/почетак марта 2022. 20.000 динара пензионерима

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс