Србија

Открио све! ДАЧИЋ ОРГАНИЗОВАО МИРОВНЕ ПРЕГОВОРЕ: Авганистанске власти и талибани се САСТАЈАЛИ у БЕОГРАДУ!

Фото: Јутјуб

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да су у Београду пре неколико година организовани мировни преговори између власти Авганистана и талибана.

Он је истакао да је то било у време када је био министар спољних послова Србије, а разговори су организовани по дозволи председника Србије Александра Вучића. Дачић је објаснио да се о овоме први пут јавно говори, јер је такав био договор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Три пута су долазили, ја сам им био домаћин, на видео вези је био актуелни председник Авганистана. Овде су били представници Савета за мир Авганистана и неки представници талибана, односно њихових фракција. Овде су разговарали три пута, али касније су то преузеле велике силе кад су виделе да ми то радимо – рекле су „ми ћемо то да урадимо у Дохи, у Катару“. Резултат се види – казао је Дачић за ТВ Пинк, преноси Б92.

Како је рекао, Србија се није мешала у те преговоре, „атмосфера је била коректна и заједничка је оцена била да у то време постигнут напредак, проглашено је примирје“.

Он је рекао да је Србија као домаћин тих мировних преговора себи направила добру причу са Авганистаном, у смислу да нам је захвална и једна и друга страна“.

– До данас нисам никад нигде причао о томе, јер смо се договорили да то буде тајна, односно да се не објављује да се не би рушили преговори – рекао је Дачић.

Говорећи о дешавању у Авганистану он је рекао да Србија „нема разлога да сматра да је прошли режим био бољи према нама него што ће бити неки нови“. Дачић је рекао да је под доминацијом Америке „марионетски режим“ у Кабулу међу првима признао Косово као независно, јер им је то био „домаћи задатак“ и питање је да ли би то урадио неки други тамошњи режим.

– Западна хемисфера је доживела шамар у Авганистану, нису очекивали да се све ово деси, ово што гледамо – рекао је Дачић.

Такође је рекао да је у Авганистану, у присуству НАТО снага, сто пута повећана производња хероина, наводећи да се, између осталог, тако финансира талибански покрет.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс