Србија

Ово морате знати! ЂАЦИ ОД 1. СЕПТЕМБРА У КЛУПАМА? Школе се деле у три зоне у случају ескалације короне!

Ђаци би 1. септембра требало да се редовно врате на наставу, а чсови ће трајати 45 минута. Одељења не би требало да се деле.

Након тога пратиће се епидемиолошка ситуација по образовним установама, а школе ће се, зависно од броја заражене деце, разврставати у три зоне – зелену, наранџасту и црвену – по принципу семафора, пишу Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако ће школа која буде у зеленој зони радити уобичајено, а она која је у наранџастом појасу наставу ће држати комбиновано – један дан часови ће бити у школи, а један дан код куће. Школа која се нађе у црвеној зони у потпуности ће прећи на онлајн наставу.

Зоне ће се одређивати према процентима заражених ђака – па ће, оквирно, у зеленој зони бити школа која има мање од пет одсто заражених, у наранџастој она која има између 5 и 10 одсто инфициране деце, док ће у црвени појас ући школа која пређе двоцифрен број заражених ученика.

Овакав режим рада, како сазнају „Новости“, садржан је у предлогу који је сачинило Министарство просвете, поводом почетка нове школске године. Предлог ће бити упућен Кризном штабу, а он ће га разматрати на следећој седници, која се најављује за понедељак или уторак.

– Задњу реч имаће Кризни штаб. Могуће је да ће бити унете промене у овај предлог, па ће сви детаљи бити познати тек након расправе на седници овог тела – кажу саговорници. – Након што буде донета коначна одлука, Министарство ће школама проследити упутство о организацији наставе. Углавном, све ће бити познато најкасније до краја недеље.

Иначе, како би овај систем функционисао, директори ће бити у обавези да сваког уторка обавесте школску управу о броју заражене деце, да би се знало у којој зони се налази конкретна образовна установа.

О начину наставе одлучиваће школе, на основу тога у којој се зони налазе, што значи да је одлучивање децентрализовано. До сада је пракса била да школа пошаље предлог Министарству просвете које је доносило коначну одлуку.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс