Србија

Ово морате знати! СТИЖЕ ЈОШ 20 ЕВРА ПОМОЋИ ЗА ГРАЂАНЕ: Ево ко треба, а ко не треба да се пријави

Pixabay.com

КО се у мају пријавио за 30 евра помоћи не треба да се пријављује ни за других 30 који стиже у новембру, али ни за додатних 20 евра које ће држава свим пунолетним грађанима уплатити у децембру. За 20 евра треба да се пријаве само грађани који су у међувремену постали пунолетени.

– Сви остали аутоматски ће је добити. Другим речима ко се већ пријавио за помоћ 30+30 за ових додатних 20 евра то не треба да ради јер је евидентиран у систему. Међутим, ко се у мају није пријавио за 30 евра, а у међувремену је постао пунолетан, треба да се пријави за 20 евра које би држава требало да исплати у децембру – потврдили су у Министарству финансија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како додају, грађани који се нису у мају пријавили за помоћ од 30 +30 евра, имаће право да се пријаве за „децембарских“ 20 евра.

Када говоримо о пунолетним грађанима (без пензионера) трећи пакет подршке обухватао је помоћ је 30 плус 30 евра. Првих 30 евра држава је већ исплатила, а других 30 ће у новембру. У децембру стиже и додатних 20 евра за које се сада зна и да пријава није потребна, али под условом да сте се пријавили за пакет 30 + 30 евра.

Новина је и да право на 20 евра сада имају они који су у међувремену постали пунолетни.

Пресек, односно тачан датум о стицању пунолетства биће накнадно саопштен.

Пензионери без пријаве

За помоћ државе неће морати да се пријављују пензионери.

Као што је познато, сви пензионери, њих укупно 1,7 милиона, до краја године треба да очекују уплату од 100 евра и то у три „рате“.

Од 20. до 22. септембра биће им исплаћемо по 50 евра помоћи. Другу уплату од 30 евра треба да очекују у новембру када ће овај износ добити и остали пунолетни грађани. Трећа и последња уплата у овој години, од 20 евра, пензионерима следује у децембру.

Пензионерима ће крајем фебруара 2022. најкасније до почетка марта бити исплаћено и по 20.000 динара помоћи.

Њима ће истовремено следовати и годишње повећање примања које ће ступити на снагу почетком наредне године и које ће износити пет одсто на сваку пензију.

Практично примања свих 1,7 милиона пензионера биће за толико увећана од јануара 2022.

То би на просечну пензију од око 29.300 динара износило 1.465. динара.

 

Фото: Pixabay.com

Извор Блиц.рс