Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Управо су објављени најновији подаци о кинеској вакцини и показују ЈЕДНУ ВЕОМА ВАЖНУ СТВАР!

Две дозе вакцине Синофарма биле су ефикасне 50,4 одсто у спречавању инфекције ковидом код здравствених радника у Перуу, где се повећава број оболелих услед присуства разних стојева, а давање треће, бустер дозе, може да се узме у разматрање, навела је тамошња државна студија. Вакцина је, међутим, 94 одсто ефикасна у спречавању смртних случајева уколико се приме две дозе.

Наводи да је Синофармову вакцину, којом се Перу борио против жестоког другог таласа ковида у којем су доминирали ламбда и гама сој, добило 400.000 здравствених радника који су били на првој линији фронта, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већина здравствених радника добила је обе дозе.

„Ефикасност у спречавању инфекција није велика и то је нешто што морамо да размотримо када велики број становништва добије обе дозе. Тада можемо да разматрамо о бустер дози, како бисмо појачали заштиту за медицинске раднике који су у непосредном додиру са ковидом“, наводи се у студији коју су објавили научници са Државног института здравља и још два истраживачка института.

Вакцина је, међутим, 94 одсто ефикасна у спречавању смртних случајева уколико се приме две дозе.

Неке државе, попут Камбоџе и Уједињених Арапских Емирата, понудиле су својим грађанима вакцине АстраЗенеке и Фајзера као бустер дозу, након ревакцинације Синофармом.

„Највероватније да ће вам заиста бити потребна трећа доза у неком тренутку, питање је само када је најбоље то учинити и који тип бустер вакцине треба да примите“, рекао је за Ројтерс Лели Солари, један од седам аутора студије.

Он је додао да је ефикасност Синофарма против инфекције ниска, али да је ипак прихватљива према стандардима Светске здравствене организације.

Перу је у студију укључио асимптоматске инфекције, а Солари је упозорио да је већина података направљено на основу искустава здавствених радника.

Медицински радници у Перуу су вакцинисани искључиво Синофармом, јер је кинеска вакцина прва стигла у јужноамеричку земљу, а касније су становници имунизовани и вакцинама Фајзера и АстраЗенеке.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг