Србија

ПОСЛЕ ПЛАЖЕ И МОРА НА ТЕСТИРАЊЕ: Кризни штаб заседа у понедељак или уторак! Ево шта ће предложити епидемиолози!

СВИ параметри показују погоршање епидемиолошке ситуације, а нарочито забрињава пораст броја пацијената у болницама, где је сада 894 оболелих, од којих је 30 на респираторима.

Само у ковид-болници у Батајници лечи се 188 болесника, а у среду је било 30 пријема. Према речима др Татјане Аџић, директорке болнице, више од 90 одсто хоспитализованих није вакцинисано. – Углавном је реч о мушкарцима млађим од 40 година – каже др Аџић, за „Новости“. – У јединици интензивне неге имамо 29 болесника, од којих је 13 интубирано, у најтежем стању. Мушкарци који леже у Батајници у највећем броју случајева немају претходне болести, док већина жена има неку претходну болест – реуматолошку, малигну, дијабетес, хроничну опструктивну болест плућа или су гојазне. Толико су тешка и неочекивана погоршања да смо отворили другу јединицу интензивне неге. У плану је, нажалост, отварање и трећег одељења интензивне неге.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И поред очигледног замаха вируса, још се не заоштравају противепидемијске мере. Др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба, очекује да ће број заражених да расте до краја месеца због повратка наших грађана из иностранства са одмора, међу којима многи долазе са инфекцијом. На седници Кризног штаба, која би требало да буде у понедељак или у уторак, лекари ће, поред ограничавања окупљања, како је потврђено „Новостима“, предложити и увођење PCR теста по повратку у земљу. Ни у медицинском делу овог тела, ипак, не надају се много да би овакав предлог могао да буде прихваћен, јер за то не постоји консензус.

И за Кризни штаб, чије заседање је тражио медицински део овог тела, приоритетни циљ је и даље повећање обухвата вакцинацијом. Грађанима јесте остављено да сами бирају трећу дозу, као и прве две, али међу стручњацима, ипак, преовлађује став да би имунизацију против ковида требало наставити истим цепивом. Др Предраг Кон, епидемиолог, каже да је то важећи став вакцинологије. И професор др Љиљана Гојковић Букарица са Института за фармакологију и клиничку фармакологију београдског Медицинског факултета, сматра да је идеално да додатна, бустер доза, буде вакцина истог произвођача.

У највећој дилеми су вакцинисани кинеским „синофармом“, који би сада у великом броју да приме неку другу вакцину.

– Засада не постоји званична препорука неког релеватног тела за комбиновање вакцина. Земље које су то радиле нису имале довољно количина вакцина истог произвођача. И као што је рекао др Предраг Кон, став вакцинологије који до сада важи је јасан: ићи са истим произвођачем – рекла је др Гојковић Букарица.

Доктор Тиодоровић каже да више од 92 одсто хоспитализованих због ковида нису вакцинисани.

– Невакцинисани су у већем ризику да оболе са тежом клиничком сликом. Прошле ноћи преминуо је пацијент од 22 године који није био вакцинисан, зато смо почели са трећом дозом и са њом ћемо покушати да заштитимо становништво – рекао је Тиодоровић.

„СПУТЊИК ЛАЈТ“ ПОСЛЕ „ФАЈЗЕРА“

ДИРЕКТОР Центра „Н. Гамалеја“ проф. Александар Гинзбург понудио је компанији „Фајзер“ да направе истраживање тако што ће онима који су примили две њихове вакцине као трећу дати „спутњик-лајт“. Гинзбург сматра да би то могло да подигне ефективност вакцинације у борби против делта соја. Он тврди да је ефикасност руске вакцине против соја делта 83 одсто. Код западних вакцина ефикасност је нижа

 

Извор: Новости.рс