Србија

ПОТПИСАН ВАЖАН СПОРАЗУМ! Хитно се огласио председник Вучић!

Председник Србије Александар Вучић саостао се данас са представницима компаније УГТ Рињуаблс (UGT Renewables LLC).

Сусрет је, како је раније саопштено, одржан у 10 сати, у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После тога потписан је Споразум о сарадњи између Министарства рударства и енергетике Владе Србије и представника компаније. Документ су потписали потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и финансијски директор у компанији УГТ Рињуаблс Питер Гудал.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се преговара са том америчком компанијом која се бави обновљивим изворима енергије, да изграде на 2.000 хектара соларне панеле на десетак локација широм Србије. Вучић је, након разговора и потписивања меморандума о разумевања са УГТ Рињуаблс рекао да би тај пројекат био почетак нове ере и важан искорак у будућност за енегетску безбедност Србије.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да предстоје „не лаки разговори око услова“.

„Ипак, верујем да ћемо направити најбољи могући договор“, казао је.

Како је рекао, тај пројекат је од пресудног значаја за економски развој и успех у оквиру зелене агенде Србије.

Енергетска сигурност и чистији ваздух

На површини око 2.000 (на десетак локација у земљи) хектара имали бисмо, најавио је, соларне панеле који би производили гигават струје, односно око 3 посто укупне електричне енергије у нашој земљи.

„Тиме бисмо смањили број штетних гасова за 1,9 милиона тона. Укупна емсиија CO2 у Србји је 51 милион тона“, напоменуо је председник.

Овај посао доприноси економском расту, али и енергетској сигурности и безбедности.

„Надам се да никоме неће да смета сунце, очекујем да ће појавити и такви стручњаци“, казао је.

Ваздух ће постати чистији, а људи задовољнији.

„Финансијски је ово важно, јер ћемо моћи боље да балансирамо и нећемо зависити од других“, истакао је Вучић.

Председник се осврнуо и на стање у јавним предузећима у Србији, где се, према његовом мишљењу, ствари и даље нису суштински промениле.

Вучић је изразио наду да ћемо у року од две године имати чистији ваздух.

Карбонске таксе

Одговарајући на питања новинара о карбонским таксама, председник је изјавио да је ствар одложена за 2026. годину, те да је суштина у томе да бисмо имали проблема.

„Већи штету имали би Црна Гора, па БиХ, па онда ми, имали бисмо увећане трошкове. Али видећемо како ће то да се развија, јер је примена таксе одложена. Важно је да урадимо све што можемо да имамо што више обновљивих извора“, нагласио је.

Рекао је да „нико не жели да се користи ветро-потенцијал, јер то убија птице“.

„Чекам да неко каже да смета и да имамо соларне панеле, не би ме ни то изненадило. Свакако морамо да проналазимо решења“, казао је.

Додао је да „није сањао“ да ћемо трошити толико гаса, те да ћемо за 10 година користити преко 5-6 милијарди кубних метара гаса.

„А то ће бити већ сутра“, упозорио је Вучић.

Подршка Америке

Потписивању је присуствовао и амбасадор САД Ентони Гофри који се захвалио представницима власти што су отворили врата српске привреде за ову иновативну америчку компанију.

„Дајемо пуну подршку Србији у овом сектору, верујем да оваквим пројектима унапређујемо енергетску стабилност Србије“, оценио је.

Представници УГТ Рињуаблс предвођени оснивачем и председиком Робертом Берманом крајем марта су министраки Михајловић представили су неке од својих значајнијих улагања у свету и изнели предлоге могућих пројеката постројења за производњу соларне енергије у Србији.

Министарка Михајловић је тада најавила скоро доношње Закона о обновљивим изворима енергије као правног оквира за остваривање таквих пројеката, који је у међувремену донет.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг