Свет

ПОТПУНИ ХАОС НА УЛИЦАМА! Масовни протести против закључавања постали насилни УЛИЧНИ ОБРАЧУНИ!

Ранији, углавном мирни протести у Аустралији против закључавања, постали су насилни. Аустралијска полиција, одговорила је бибер спрејом, блокадама путева и низом хапшења.

Заменик полицијског комесара Новог Јужног Велса, објаснио је да се “не ради о зауставлјању слободе говора, већ о заустављању ширења вируса”, док је државни министар полиције упозорио да ће се демонстранти суочити са “пуном снагом полиције НСВ-а. ”

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На хиљаде демонстраната изашло је на улице у Мелбурну у Аустралији , на углавном миран начин, окупљајући се против локалних ограничења затварања- што је оштар контраст ситуацији у Сиднеју , где је више од 1.500 полицајаца послато на протест против закључавања .

Полиција у Сиднеју, је блокирала руте јавног превоза до центра Сиднеја. Возови су мењали своје поласке, а таксистима и компанијама за изнајмљивање возила запрећено је новчаним казнама до пола милиона долара, ако одведу људе у центар Сиднеја.

Обустављен је саобраћај на главним путевима до града, како би се одупрли било каквим наговештајима о планираном протесту. Зауставили су око 38.000 аутомобила.

Хеликоптери су кружили изнад града, а полиција је одводила људе и писала пријаве. Изречено је више од 260 казни у распону од 50 до 3.000 долара.

Један од наводних организатора суботњег протеста, осуђен је на осам месеци затвора због непоштовања налога јавног здравља Аустралије.

На снимку са протеста у Мелбурну, видело се како демонстранти јуришају на полицију, док је један полицајац оборен на земљу. На другом снимку се види како полиција испаљује гумене метке на демонстранте и користи бибер спреј.

Полиција државе Викторија саопштила је да је ухапсила 218 људи, изрекла 236 казни и задржала три особе у притвору због напада на полицију у Мелбурну. Ухапшени се суочавају са новчаним казнама од 5.452 долара (3.900 USA долара) за кршење налога јавног здравља.

У Мелбурну живи више од 5 милиона лјуди. Град је тренутно у шестом карантину од почетка пандемије вируса.

Сиднеј, са популацијом већом од 5 милиона људи, под строгим је карантином од краја јуна. Тренутна локална ограничења у Сиднеју забрањују окупљања на отвореном, а правила предвиђају да људи могу изаћи из куће само из неколико одабраних разлога, уз ново најављени полицијски час.

Нова правила и ограничења објавлјена су у петак, која уклјучују обавезне маске за све особе на отвореном, осим за време вежбања. Закључавање у Сиднеју такође је продужено до 30. септембра.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs