Свет

Потпуни преокрет! АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ОБЈАВИЛИ ИЗВЕШТАЈ О ПОРЕКЛУ КОРОНА ВИРУСА! Ово нико није очекивао!

Фото: Јутјуб

Америчка обавештајна заједница није успела поуздано да утврди да ли је инцидент у кинеској лабораторији извор вируса ковида 19 или се болест појавила природно преласком са животиња на људе, наведено је у резултатима истраге са којих је данас скинута ознака тајности.

У извештају, који је издала Канцеларија директора националне обавештајне службе, као одговор на захтев председника Џозефа Бајдена да спроведе истрагу, каже се да задовољавајући одговор на питање како је тачно почео вирус који је убио 4,6 милиона људи широм света и даље остаје недостижан, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Кључне информације о пореклу ове пандемје постоје у Кини, али су од почетка владини званичници у Пекингу радили на томе да спрече приступ међународних истражитеља и чланова Светске здравствене организације“, саопштио је Бајден након што је примио поверљиви извештај на коме су три месеца радиле десетине аналитичара и обавештајних званичника.

Према том документу, организације унутар америчке обавештајне заједнице нису сагласне око порекла новог корона вируса, а неколико сматра да је он произашао из контакта са зараженом животињом, али и оне саме, како се наводи, имале су мало поверења у тај закључак, док друге нису могле да дођу до неког веродостојног закључка о пореклу корона вируса.

Један део обавештајне заједнице, међутим, развио је умерено уверење да је прва инфекција ковидом код људи вероватно последица инцидента повезаног са лабораторијом, који вероватно укључује експериментисање, руковање животињама или узорковање од стране Вуханског института за вирусологију у Кини“.

Бајден је крајем маја затражио од америчких обавештајних служби да у року од 90 дана поднесу нови извјештај након истраге супротстављених теорија три агенције: две које су нагињале хипотези да је узрок појаве вируса у људском контакту са зараженом животињом, док је трећа била склона сценарију „лабораторијске несреће“.

У извештају је закључено да аналитичари не могу да дају „коначније објашњење“ без нових информација из Кине, попут клиничких узорака и епидемиолошких података о најранијим случајевима.

Кина је раније одбацила теорију да је ковид-19 побегао из лабораторије за вирусологију у Вухану и изнела своја становишта о пореклу пандемије, а једно од њих је да је вирус 2019. године побегао из америчке лабораторије у Форт Детрику у Мериленду.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг