Русија

Потпуни преокрет! РУСИЈА У НЕВЕРИЦИ: Нова власт у Немачкој руши “Северни ток 2”

Finаnciаl Тimеs је описао политички курс лидерке немачке Партије зелених, Аналене Бербок.

Након доласка “Зелених” на власт, Бербок ће пооштрити политику према Кини и Русији, и реформисати финансијска правила у ЕУ. Бербокова реторика значи раскид са умереним курсом немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Зелени” ће ублажити ограничења буџетског дефицита и нивоа јавног дуга у ЕУ. Европске земље су потписале пакт о стабилности и расту, према којем буџетски дефицит не може премашити 3% БДП-а, а национални дуг – 60% БДП-а.

Немачка је дуго била чувар ове политике, али је у „коронавирусној кризи“ Брисел замрзнуо ограничења државног дуга. То је било потребно како би владе ЕУ могле узимати кредите на терет националног дуга и решавати пандемијске проблеме.

„Главна лекција кризе је да штедња може угушити економију. Немачка и Европа морају поново постати покретачка снага иновација“, каже Бербок.

Партија “зелених” лобира за скупе енергетске пројекте са сумњивом профитабилношћу. Бербок предлаже да се „зелена“ економија финансира на рачун националног дуга, који већ пуца по шавовима у Европи.

Политичарка се залаже за увођење увозних квота за кинеску робу и санкције против људи из најужег круга председника Русије, и оптужује немачку владу за меку линију према Москви и пројекту “Северни ток 2”.

“Требали бисмо тежити дијалогу са Русијом где је то могуће, али показати чврстину тамо где је то потребно”, рекла је Бербок у интервјуу за француско издање “Ле Монде”.

Сједињене Државе већ дуго раде на онемогућавању стратешког приближавања Берлина и Москве. Ово објашњава притисак на транзит гаса и Северни ток 2, заједно са покушајима да се примене приступи америчких санкција у Немачкој.

Слично је и са Кином. Вашингтон не крије да је главни циљ блокирање контаката између Берлина и Пекинга.

По својим вредностима, “Зелени” су странка која је највише оријентисана на Америку.

Међутим, у интервјуу пред изборе за Бундестаг можете рећи шта год желите.

Основни документ у Немачкој неће бити Бербокова реторика, већ коалициони споразум. Подршка “Северном току 2” решење је договорено на свим нивоима које се не може напустити без губитка образа и велике политичке кризе у Берлину.

Такође је важно да Зелени могу формирати нову владу само са члановима модерне „велике коалиције“, односно са ЦДУ/ЦСУ или СПД.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs