Србија

ПОЖАР НА ЗЛАТИБОРУ, ТАРИ И У УЖИЧКИМ СЕЛИМА: Гори 50 хектара четинарске шуме

Фото: Јутјуб

ШУМСКИ пожар букнуо је у четвртак ујутру на подручју општине Чајетина, у атарима села Мушвете и Крива Река, захваћена је површина од око 50 хектара четинарске шуме и растиња, а стихија на Златибору је локализована у касним поподневним часовима.

Горело је и у Заовинама, у Вренешима на Кокином Броду, у селима Волујац, Кремна, Бранешци и Дрежник, активирао се поново и пожар под врхом Столац на босанској страни Таре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током последњих месец дана припадници ужичке ватрогасне бригаде, потпомогнути колегама из целе Србије и свом расположивом техником укључујући и хеликоптере, неуморно и даноноћно гасе серију пожара. Овај пут, јединице су премештане од једне до друге локације, уз велики труд и напор.

– Узрок најновијег пожара на Златибору није познат, али оно што је најважније, јесте да у близини нема насељених кућа – рекао је Саша Цицварић начелник Одељења за ванредне ситуације у Ужицу.

Пожар који је избио на брду Градина изнад Чајетине захтевао је ангажовање 20 ватрогасаца, бројних возила и хеликоптера МУП-а Србије, а спасиоцима је посао отежавао јак ветар.

– Овај пожар је стављен под контролу, све се дешавало далеко од насеља – саопштио је МУП у поподневним часовима.

Истовремено, нови пожар захватио је планину Муртеницу, где је пожар пре неколико дана локализован надљудским напорима ватрогасаца и екипа МУП-а.

Недуго затим, буктео је пожар недалеко од језера заовине на Тари. Ватра је захватила четинарску шуму у засеоку Горњи Ђурићи, а становницима је превентивно искључен довод електричне енергије.

Интервенције су због пожара мањих размера биле нужне и у селима Кремна, Дрежник и Бранешци, па су спасиоци распоређивани на удаљене различите локације како би се спасило свако угрожено место.

Поподневна киша која се очекује, могла би олакшати посао ватрогасцима који надљудским напорима, успешно, спашавају огромне површине шума.

Извор: Новости