Србија

ПРЕМИНУО НАШ ЧУВЕНИ ДОКТОР: Захваљујући њему Тиршова је добила ново рухо

ПРЕМИНУО је професор доктор Душан Шћепановић, рекао је данас градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Проф. др Душан Шћепановић је био председник Трансплантационе мреже Србије (ТМС) и председник УО Дечје универзитетске клинике у Тиршовој, у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Цео живот је посветио медицини, као врстан педијатар – хирург и уролог.

У Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој био је запослен од јуна 1982. године. Био је шеф амбулантно-поликлиничке службе (1988 – 1990), шеф хирургије тумора (1990 – 2001).

У априлу 1990. изабран је за генералног директора УДК у Тиршовој и тај посао обављао је у три узастопна мандата.

У његовој биографији наводи се да је био најмлађи доктор наука на катедри хирургије Медицинског факултета у историји.

Мастер студије „Менаџмент у систему здравствене заштите “ на Медицинског факултету и Факултету организационих наука Универзитета у Београду, завршио је у 58. години живота и 7. години живота после трансплантације срца као најстарији студент у историји оба наведена факултета.

Ванредни професор Медицинског факултета постао је 1998. године, а пре избора за редовног професора хируршка каријера прекинута 2006. због тешке болести и трансплантације срца у Грацу. Шћепановић је готово 15 година живео са трансплантираним срцем.

Доктор Шћепановић објавио је више од 150 научних радова.

Дао је допринос здравству Србије као директор УДК у Тиршовој од 1990 – 2001.

Затекао је клинику у катастрофалном стању и просторно – грађевински, технолошки и кадровски. Организовао је највећу донаторску акцију у историји српског здравства када је донаторским и државним средствима у Дечју клинику уложено више од 30 милиона тадашњих марака. Клиника је проширена за три нивоа или око 5000 квадратних метара.

Свој допринос дао је и као председник УО Института за неонатологију од 2009 до 2013. године.

Поред тога што је и сам имао трансплатацију срца, доктор Шћепановић је дао и велики допринос здравственом систему у програму трансплатације органа.

Лобирао је за завештање органа, промену актуелног Закона, итд. Подржао је многобројне иницијативе у штампаним и електронским медијима.

Са својим стручним тимом саставио је критеријуме и листу болести за слање деце на лечење у стране установе (све гране дечје медицине) – јун 2013. Иницирао и предложио три званичне иницијативе за измене и допуне ЗОТ и целокупне организације трансплантације органа у Србији.

Са својим тимом први пут саставио критеријуме за трансплантацију срца код деце, јула 2013.

Одржао је предавање по позиву у САНУ – Одбора за кардиоваскуларну патологију (КВП) са темом „Квалитет живота (QОЛ) пре и после трансплантације органа“ децембра 2018. и тиме постао сарадник ОКВП САНУ.

Саставио самостално на 140 страна са илустрацијама први медицински програм и идејни пројекат „Тиршова 2“ марта 2019.

Рођен је 28. 11. 1955. године у Београду. Био је ожењен, отац двојице синова и деда троје унучића.

Извор: РТС