Србија

ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ОВОМ ДЕЛУ СРБИЈЕ: Хеликоптери одјурили у помоћ

Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић прогласила је данас ванредне ситуације на подручју месне заједнице Мокра гора.

Ванредна ситуација је проглашава због наглог ширења пожара на територији месне заједнице Мокра гора, рејон планине Шарган, наводи се у образложењу одлуке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пожар на Мокрој гори захватио је јуче преко 100 хектара шуме и ниског растиња на неприступачном подручју Мокре горе .

У гашењу пожара учествује 132 ватрогасца и четири хеликоптера МУП-а Србије,који су успели већи део пожара да ставе под контролу током дана.

У гашење пожара на Мокрој Гори, који је захватио 100 хектара шуме и ниског растиња, укључила се и Хеликоптерска јединица са четири хеликоптера, саопштило је Министарство унутрашњих послова /МУП/ Србије.

Припадник ове јединице Александар Раичевић прецизирао је да је реч о хеликоптерима „газела“ и „ербас X-145“, као и о двије летјелице типа „бел 212“.

Раичевић је истакао да су он и колеге пилоти на Мокру Гору стигли са гашења пожара у месту Негбина како би се заједно са припадницима Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије изборили и са овим пожаром.

„Ситуација је тешка. Надморска висина је велика, висока је температура, али боримо се. Трудимо се да избацимо воду са безбедне висине и да на прави начин угасимо пожар на Мокрој Гори“, рекао је Раичевић.

Успешном епилогу акције нада се и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић.

„Ватрогасци држе под контролом пожар са три стране, а ради се на успостављању контроле на најнеприступачнијем делу терена“, објаснио је Чаушић.

Он је истакао да је на подручју Мокре Горе данас проглашена ванредна ситуација, наводећи да су у гашењу пожара ангажована 132 ватрогасца са чак 42 возила, као и 16 ватрогасних добровољачких друштава и 25 припадника специјализоване јединице Цивилне заштите.

„Сви се надљудским напорима боре да пожар на Мокрој Гори, упркос тешким временским условима, ставе под контролу“, поручио је Чаушић.

Извор: Срна