Свет

Ситуација је драматична! ОСТАЛО ЈЕ ЈОШ САМО 5 ДАНА, АМЕРИКА ОЧИ У ОЧИ СА СТРАШНИМ СЦЕНАРИОМ! Ако Бајден ово дозволи…

Фото: Јутјуб

Амерички медији се питају зашто су морали да чекају обраћање председника Џозефа Бајдена медијима са 5 сати закашњења само да би чули – небулозе

Американци и њихови савезници су „заробљени“ на аеродрому у Кабулу, а амерички медији су се обрушили на америчког председника Бајдена подсећајући га на обећање да ће америчке трупе остати у Авганистану све док и последњи Американац не напусти земљу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Лагао је. Напуштамо Авганистан до 31. августа јер су нам тако талибани наредили. Повлачимо се пред терористима. Нема шансе да ћемо успети да евакуишемо све који морају да напусте земљу пре истека рока, али изгледа да је Бајдену то ок – пренос амерички НБЦ њуз.

С обзиром на то да председник Џо Бајден намерава да се придржава рока до 31. августа да америчке трупе напусте Авганистан, постаје јасно да хиљаде Авганистанаца који су помогли САД неће бити евакуисани, што је сценарио који је изазвао дубоку фрустрацију у америчким агенцијама за националну безбедност.

– Људи су бесни и згрожени – рекао је бивши званичник америчке обавештајне службе који је инсистирао на анонимности.

Један званичник одбране рекао је да му је постало мучно док је размишљао колико ће авганистанских савезника оставити на милост и немилост талибанима.

– У ЦИА „агенти осећају обавезу, моралну и личне обавезу“ према Авганистанцима које су подржавали и обучавали – рекао је бивши директор ЦИА Џон Бренан, сада консултант за националну безбедност.

Америка је предложила продужење датума повлачења за четири дана, обећавајући да ће предати функционалан аеродром талибанима након што га очисте и оставе турско особље да га води. Међутим, талибани су одбили да размотре било какво продужење.

Да ситуација буде још гора, амерички званичници су признали да ће се евакуације вероватно знатно успорити до петка како би војска имала довољно времена да изврши уредно повлачење. То није ни приближно довољно времена за евакуацију свих авганистанских преводилаца, возача и других који су помогли америчкој војсци, а може се десити да не буде довољно времена ни за евакуацију свих Американаца.

Бајденов мозак још увек на одмору

– Џо Бајден се налазио на одмору када се догодио колапс у Авганистану и, чини се, као да је још увек на „одмору“. Он мисли да америчку јавност неће интересовати ако 7-8 хиљада америчких грађана остане заробљено у Кабулу – пише Таун хал.

Исти лист упозорава да је веома могуће, како ствари сада стоје, да ће Америку задесити највећа талачка криза у историји.

– Бајден се понаша арогантно када то не би смео себи да дозволи, и то би могло да буде погубно за Американце у Кабулу – закључује Таун хал.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс