Свет

СИТУАЦИЈА ЈЕ ДРАМАТИЧНА! Ватра „гута“ све пред собом: Расте број мртвих, масовна евакуација људи!

У Грчкој, Турској, Албанији, Северној Македонији и даље бесне шумски пожари.

Драматично је у Грчкој, где су најгори пожари у последњих 30 година однели и прве жртве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Две особе су настрадале, 20 повређено, а више области је под високим степеном узбуне.

Широм Грчке још тешка ноћ за грађане и ватрогасце који се боре са више од 150 шумских пожара. Међу првим жртвама је ватрогасац-волонтер.

Најтеже је у насељима око Атине, где се води борба за сваку кућу.

Јаки ветрови и екстремно топло време отежавају напоре 700 ватрогасаца, мештана и појачања са Кипра, из Француске и Украјине. На хиљаде људи је евакуисано, уништене су куће, аутомобили, фабрике.

На острву Евија, стотине људи су напустили домове. Пожари су раширени с краја на крај другог по величини грчког острва. Гори и на Пелопонезу.

„Ангажујемо све што можемо у гашењу пожара, који су без преседана и брзо се шире. Сва спаљена подручја биће поново пошумљена. Влада ће значајно променити политику заштите од пожара и поплава“, навео је грчки премијер Киријакос Мицотакис.

Председник Александар Вучић изразио је саосећање и упутио речи охрабрења грађанима Грчке. Србија је спремна да помогне у борби са ватреном стихијом и отклањању последица, поручује Вучић.

Српски патријарх Порфирије наложио је свим храмовима да се на богослужењима прикупљају прилози за грађане Грчке.

У Турској евакуисано више од 36.000 људи, највећи пожари у Русији за 100 година
На југу Турске ватрогасци контролишу око 200 пожара, али и даље има 12 жаришта на обали Средоземног и Егејског мора. Уништено је на десетине хиљада хектара шума и земљишта, 8 особа је страдало, а хиљаде Турака и туриста напустило је домове и хотеле. Из Мармариса и Бодрума евакуисано је 36.000 људи.

Више од три милиона хектара изгорело је у 250 шумских пожара у Русији, какви нису забележени у последњих 100 година. У Сибиру је евакуисано неколико села, а надлежни су упозорили да су многе пожаре изазвали људи.

И на југу Италије бесни на стотине пожара, углавном на Сицилији и у Калабрији.

Пожари у Северној Македонији не јењавају, а најкритичнија је ситуација у Пехчеву и Берову. Против ватрене стихије бори се 350 људи, а гашење отежава ветар.

Полиција у Црној Гори је ухапсила пиромана, за кога је на основу снимка утврђено да је подметнуо пожар у Подгорици и угрозио стамбене објекте.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС