Регион

СКАНДАЛОЗНЕ ТВРДЊЕ: „Дестабилизују да би добили српско море“ Својим очима сам видео, људи неће пристати, биће последица

Подгорица — Лидер ЛСВ Ненад Чанак изазвао је бројне реакције изјавом да ће доћи на Цетиње 5. септембра, а сада је детаљно објаснио зашто.

Његов став је да се противи устоличењу митрополита МПЦ Јоаникија у Цетињском манастиру јер је то „директна провокација Црне Горе, која може да доведе до зла, до искре која би запалила не само нашу земљу, већ и читав регион“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је данас за портал ЦдМ рекао, упитан шта га највише брине у догађајима који следе у Црној Гори, рекао да се у одговору на то питање прво мора знати историјски континуитет ‘сталних провокација’ и покушаја да се кроз један вишевековни концепт ‘Велике Србије’, Црна Гора и њен субјективитет пониште и да се она претвори у некакав приморски део Србије, као излазак на ‘српско море'“.

„Међутим, проблем је у томе што вековима стваран идентитет Црногораца то не дозвољава. И сада долазимо до ужасних последица, као што је 1918. година, када је главна битка била за уништење црногорског идентитета на овај или онај начин, преко низа симболичких потеза сахрањивања црногорске државе, цркве и нације, што је наравно проузроковало и Божичну побуну. То је у Црној Гори, која памти, задржало једну опору ноту која се једноставно не може избрисати из идентитета Црногораца и колективног сјећања“, истакао је Чанак.

Упитан да прокоментарише чињеницу да су се устоличење епископи вековима устоличавали у Цетињском манастиру, лидер ЛСВ истиче да јесте тачно да су се православни епископи устоличавали у манастиру на Цетињу, али да се у изјавама СПЦ свесно избегава једна важна ствар.

„Ти епископи су били бирани на свенародним зборовима Црногораца, а не постављани из Београда. И ту је битна разлика. Наизглед је иста ствар, а суштински је демонстрација, у овом случају духовна над Цетињем, престоницом Црне Горе и центром простора који никада није заборавио све кроз шта се пролазило. Проблем је у томе што се кроз овакве потезе покушава потрети црногорска нација, тиме и црногорска државна независност. То је суштина прице“, сматра Чанак.

Додаје да су догађаји попут скупа испред Ловћенске виле 22. августа на Цетињу јасно показали шта грађани мисле о устоличењу Јоаникија у Цетињском манастиру, те да неће, односно немају куд више да одступају.

„Ја сам својим очима сведочио да људи у Црној Гори, барем њен већински део, неће пристати на то шта им се спрема. И управо због тога је питање одговорности на СПЦ у Црној Гори, да одустане од бављења политиком, од провокације Црногораца и довођења у питање црногорске државности. Да одустане од свега тога и да се бави својим послом у ком је нико живи не би ометао“, додао је он.

Међутим, СПЦ то неће, наводи даље Чанак и додаје да је оно што је почело с литијама сада почело да се враћа као бумеранг.

„На мој ужас, враћа се нечим што може да буде непоправљива штета у Црној Гори за све који у њој живе и да заустави Црну Гору на европском путу, да доведе до ванредног стања. А ванредно стање би погодовало онима који хоће да је зауставе и да је касније, етничким инжињеронгом и разним подвалама тога типа претворе у излаз некаквог ‘српског света’ на Јадранско море. Управо због тога су догађаји који следе у наредних неколико дана толико значајни. Најважније је наравно да не дође до сукоба. И око тога нема разговора јер такав сукоб би запалио искру која би значила ужасне догађаје у Црној Гори које не смем ни да изговорим“, казао је Чанак.

 

 

 

 

 

 

Извор: CDM