Регион Србија

Шокантно! “Британац ми признао, 38 секунди је делило Туђмана од СМРТИ”: Лазански је својевремено причао шта се десило у Загребу

Мирослав Лазански је својевремено пред ТВ камерама решио да открије шта се заиста десило 7. октобра 1991. године

Недавно преминули новинар Мирослав Лазански, испричао је једном приликом да је годинама веровао да су Хрвати измислили бомбардовање Банских двора и да су целу причу “наместили као фору”. Ипак, како је и сам признао, после се уверио да је истина потпуно другачија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мирослав Лазански је својевремено пред ТВ камерама решио да открије шта се заиста десило 7. октобра 1991. године када су авиони ЈНА миг-29 гађали Банске дворе, седиште Владе републике Хрватске у Загребу.

– Бански двори нису били намештени. То се стварно десило. Бански двори су заиста бомбардовани. Знам како је све ишло. Годинама сам и ја веровао да су то Хрвати наместили као фору, али нису – окрио је Лазански још давне 2013. године а онда и додао:

– Фалило је 38 секунди да на лицу места буду убијени Фрањо Туђман и Анте Марковић. Ракета је закаснила 38 секунди.

Како каже њему је чак и тадашњи британски војни аташе у Београду рекао како су то Хрвати наместили.

– После сам се информисао и онда ми је наш дописник Политике који је током целог рата био дописник из Загреба рекао – Бог те мазо, пио сам кафу на Тргу Бана Јелачића кад сам видео кад је звекнуло – испричао је Лазански.

Подсетимо, ради се о догађају од 7. октобра 1991, када су авиони Југословенске народне армије ракетирали и тешко оштетили Банске дворе, седиште хрватске владе, у којима је тада била и резиденција првог хрватског председника Фрање Туђмана и у којој се он налазио у тренутку напада.

У том нападу погинула је једна особа, четири су повређене, срушен је део крова Банских двора, а скоро све просторије су оштећене.

У тренутку напада Туђман је разговарао у згради са Стипом Месићем и Антом Марковићем, тадашњим председницима југословенског председништва и владе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Мондо