Регион

ШОКАНТНО! Зашто је Ердоган скратио боравак у Подгорици и одлучио да се одмах врати у Турску! Постало му је јасно…

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган прекинуо је посету Црној Гори и након састанка са премијером те земље Здравком Кривокапићем и председником црногорског парламента Алексом Бечићем хитно се вратио у Турску.

Он је још током састанка са црногорским колегама у Вили „Горица“ деловао љутито и забринуто, о чему сведоче и фотографије, па је у договору са својим протоколом донео одлуку да се истог тренутка врати у Турску. Остало је непознато зашто је Ердоган то учинио и због чега је јавност сатима чекала на саопштење о састанку са Кривокапићем и Бечићем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званично је саопштено да је Реџеп Тајип Ердоган посету Црној Гори прекинуо због „изненадних државних послова у Турској“, али у то мало ко верује. С друге стране, појавила се и информација да је посета прекинута јер је процењено да је Ердогану угрожена безбедност у Црној Гори.

Наиме, он је након састанка са Кривокапићем и Бечићем требало да посети Низамску џамију и Медресу „Мехмет Фатих“ у Тузима, где је у његову част био припремљен културно-уметнички програм. У Тузима је Ердогана чекало неколико хиљада људи, али се он није појавио.

Извори из безбедносних структура Црне Горе за Ало! кажу да је у овом месту дошло до мањег инцидента између једног мештанина и службе протокола и да је можда баш зато Ердоган одлучио да напусти Црну Гору и свој боравак у тој земљи скрати за пет сати.

– Инцидент је био безазлен, ничија безбедност није била нарушена. Реч је о препирци због места на којем је тај човек желео да стоји. Дакле, ништа озбиљно, али постоји могућност да су безбедњаци проценили да је паметније да Ердоган оде из Црне Горе – каже наш саговорник.

Посету Црној Гори Реџеп Тајип Ердоган обавио је у врло деликатном тренутку јер је у тој земљи политичка ситуација доведена до усијања. Поред политичких проблема, присутна је и велика напетост због устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу. Можда се управо у томе и крије разлог Ердоганове одлуке.

Џевад Галијашевић, стручњак за безбедност и тероризам, за Ало! каже да је Ердоганов изненадни прекид посете Црној Гори добар показатељ стања у тој земљи. Он каже да то најбоље открива сукобе и подељеност у друштву и да је веома тешко помирити такве супротстављене стране.

– У тренуцима док је он боравио у Црној Гори, чули смо запаљиве изјаве појединих њених званичника о устоличењу Јоаникија. Таква реторика је одјекивала у присуству Ердогана. Говорити такве ствари у тренутку када вам је такав лидер у земљи, представља угрожавање његовог живота – казао је Галијашевић.

Он сматра да протокол служба турског председника није желела да ризикује и да је зато донета одлука да Реџеп Тајип Ердоган одмах напусти Црну Гору.

– Ердоган има добар обавештајно-безбедносни механизам, који му је сугерисао да је довољно боравио у Црној Гори и да треба да оде из те земље. Све друго у тако сложеној ситуацији било би ризично по њега. Ердогану такав ризик уопште није потребан – рекао је Галијашевић.

Црна Гора и Турска нису званично саопштиле зашто се Ердоган хитно вратио у своју домовину, нити су о томе известиле државне телевизије две земље.

Велике политичке игре

Поједини медији као могући разлог Ердогановог поступка наводе велике политичке и геостратешке игре, које се тренутно развијају у Авганистану.

Познато је да Турска има важну улогу у Авганистану, где планира, како је најавио портал Middle East Eye, да заједно са Катаром преузме управљање аеродромом у Кабулу.

Ердоган је крајем прошле недеље открио детаље драфт уговора који ће Турска потписати са талибанима. Он је тада рекао да је Турска понудила талибанима да званична Анкара управља аеродромом и да у Авганистану остану турске војне снаге.

Све му је јасно

Ердоган је пре Црне Горе посетио Босну и Херцеговину, где је разговарао са лидерима те земље. Галијашевић је за Ало! рекао да је Ердоган незадовољан поделама и ситуацијом у БиХ, па је открио један детаљ који готово нико други није приметио.

– Док је шетао Башчаршијом, око Ердогана је било много људи. Безбедњаци који брину о његовој безбедности приметили су да нису сви грађани пријатељски наклоњени према њему, па му је направљен и живи зид. Током оваквих посета председници носе панцир прслуке, то је био случај и са Ердоганом. Он је ипак око себе направио и живи зид, тако што је са једне стране под руку држао Бакира Изетбеговића, а са друге Шефика Џаферовића – казао је Галијашевић и додао да је Ердогану постало јасно да су БиХ и Црна Гора нестабилне државе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс