Регион Свет

Шокантно! ЖИВОТИ ХРВАТСКИХ ВОЈНИКА КОЈИ СУ БИЛИ У АВГАНИСТАНУ У ОПАСНОСТИ ЗБОГ ОГРОМНЕ ГРЕШКЕ АМЕРИКАНАЦА?

Портпарол талибана у Авганистану Сухаил Шахин упозорио је да ће бити последица ако западне земље прекораче рок за повлачење из те земље којег је с талибанима договорио Доналд Трамп, а потврдио Џо Бајден.

Постоји веома важан разлог због којега је талибанима стало да се границе за Авганистанце што пре затворе. Наиме, амерички контраобавјештајни систем заказао је до те мере да су талибанима оставили систем за биометријску идентификацију особа којом су западне снаге не само евидентирале особе од потенцијалне претње по њихове војне снаге, него су идентификовали и запослене који су обављали неку службу за Американце, НАТО и њихове савезнике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У недавној офанзиви, талибани су осим савремених извидничких дронова, хеликоптера, авиона, оклопних возила и друге опреме, дошли и до ручних биометријских уређаја HIIDE (Handheld Interagency Identity Detection Equipment) који садрже биометријске податке попут дужице ока и отисака прстију, и друге податке за сада неутврђеног броја Авганистанаца. Потврдили су то за портал Тхе Интерцепт функционер Заједничке команде за посебне операције и још три биша америчка војна официра.

Ветеран војних специјалних операција рекао за Тхе Интерцепт да ће талибанима сигурно требати додатни алати за обраду података из сустава HIIDE, али то им неће бити баш тако велика препрека. „Талибани немају опрему за коришћење података, али ISI има“, рекао је мислећи на пакистанску обавештајну агенцију Inter-Services Intelligence.

Познато је да је Пакистан, уз Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате још 1996. признао афганистански емират, након што су талибани освојили Кабул. Од тада ISI блиско сарађује с талибанима, а познато је да је пакистанска обавештајна агенција међу пет, а у најгорем случају међу десет најбољих обавештајних агенција на свету.

Споменимо за крај да је поменутим уређајем идентификован убијени Осама Бин Ладен. Питање које се некако намеће као логично јесте, нису ли и хрватски војници у Афганистану скенирани суставом који се сад налази у рукама талибана, пита се новинар Слободне Далмације.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Слободна Далмација