Србија

СРБИ У СТРАХУ! Кфор спрема војни сценарио за север Косова? Ево шта се дешава!

​Крајем августа на простору Косова почиње још једна војна вежба НАТО трупа, која укључује и активности „у вези са слободом кретања“

Паралелно с притисцима на наш народ, тензијама у Босни и Херцеговини које су настале увођењем Инцковог закона и учесталим нападима на Србе на Косову, НАТО је најавио још једну војну вежбу на простору Косова. Након што су снаге НАТО пре неколико месеци увежбавале одбрану Европе у оквиру мултинационалне вежбе „Бранилац Европе 21“, овог пута спремају се за „сценарио контроле масе и нереда, активности у вези са слободом кретања и безбедносне операције чији је циљ одржавање високог нивоа приправности“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из ове војне мисије поручују да је у питању „рутински догађај“, категорисан као оперативна проба другог нивоа и да додатне резервне снаге НАТО могу да буду позване „у мало вероватном случају да Кфору затреба помоћ у спровођењу мандата УН који подразумева одржавање безбедног и сигурног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову“.

Саговорници, међутим, слажу се да овакав развој ситуације није случај, да је реч о још једној врсти притиска на српски народ и на руководство Србије и о застрашивању, а да никако није у питању допринос регионалном миру и стабилности, како се ове вежбе покушавају представити.

Наиме, Кфор је саопштио да ће крајем августа привремено бити повећан број јединица и војника на терену због нове војне вежбе која ће бити одржана од 30. августа до 8. септембра, што је иначе мало више од месец дана пре локалних избора на Косову, најављених за средину октобра. У вежби ће учествовати додатне резервне трупе из других савезничких земаља НАТО, укључујући Албанију, Бугарску, Грчку, Италију, Румунију, Турску и Велику Британију.

Тим поводом председник Матице Албанаца Србије Демо Бериша објашњава за Политику да му изгледа као да је нова вежба заправо припрема за смиривање ситуације уколико би дошло до немира и покушаја потпуног отказивања послушности северног дела Косова.

Бериша каже да се очекује да ће у једном тренутку север отказати послушност Приштини, а поготово сада када се врши притисак на Србију да се угасе државне институције које функционишу на северу.
„Уколико се настави с инсистирањем на том потезу, логично је очекивати да становништво откаже послушност. Та вежба је припрема за тај сценарио, а уједно је и начин притиска на српско становништву и демонстрација моћи“, наводи Бериша, који додаје да ће у овој вежби сигурно учествовати и Косовске безбедоносне снаге.

Бериша је подсетио да је ово трећа вежба која је одржана на територији Косова од почетка године. Пре месец дана се увежбавао могући упад диверзантских група, а обезбеђење границе на Ђеравици имало је циљ који подразумева обезбеђивање праваца довлачења безбедоносних снага. Један правац је ишао преко Албаније, а други преко Хрватске и Босне, али Бериша сматра да није Србија у тој вежби била мета већ Русија. Србија је, како додаје, тада била изложена пропагандним дејствима објављивањем разних нон пејпера.

Потпуковник КОС у пензији Љубан Каран објашњава да све вежбе НАТО које су одржане ове године, али и претходних година на Балкану, нису део уобичајених активности и за нас представљају ризик. Раније НАТО није организовао толико вежби на нашем простору, додаје он, и то буди одређену напетост.

„Не можемо на таква дешавања гледати као на уобичајену рутину, поготово јер је на те вежбе позиван и КБС“, каже Каран.
Тим поводом је, пре неколико месеци, реаговао и Одбор за Косово и Метохију Скупштине Србије, који је упозорио да „коришћење територије КиМ за извођење мултинационалних војних вежби није у складу с мандатом Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација“, чиме се, према оцени овог одбора, директно нарушава статусно неутрална позиција Кфора.

Професор Факултета за међународну политику и безбедност Илија Кајтез каже за „Политику“ да је јасно да на данашњој глобалној политичкој сцени ништа није случајно и да сва турбулентна дешавања на нашем простору доказују прекомпоновање моћи на глобалном нивоу и нестанак униполарног света. Он додаје да ће заинтересованост Кине за решавање тензија у БиХ сасвим сигурно подстаћи Америку да делује због осећаја да губи моћ.

„У том контексту треба посматрати све активности, укључујући војну вежбу на КиМ, као и покушаје да се челни људи Републике Српске лове због ’вербалног деликта’ који је увео Инцков закон“, каже Кајтез.

Циљ ове вежбе НАТО је, додаје, супротстављање „малигном утицају Русије“, као и Кини, чији интерес за Европу расте, будући да „нас виде као мале Русе“. На сцени је једно геополитичко надметање које се, нажалост, веома често „ломи преко наших леђа“.

У том контексту, како сматра Кајтез, шаље се „порука Србији и нашем руководству да НАТО стоји иза лажне државе Косово и косовских безбедносних снага које убрзано претварају у војску“. Реч је о, како наглашава, синхронизованој акцији западних центара моћи према нашем народу. Ова вежба је једна од коцкица ширег мозаика и сигурно, наглашава Кајтез, није осмишљена због „доприноса регионалној стабилности“.

„Да је њима стало до стабилности, демократије и људских права, Кфор би заштитио српску заједницу и децу у енклавама“, наглашава он и додаје да је очигледно да косовски Албанци и даље желе да живе у деведесетим годинама, сукобљавајући се са свима па чак и са руководством Албаније. При томе и даље покушавају да прикажу себе као жртве.

Демо Бериша додаје да није јасно како ће се план приштинске власти одвијати будући да је први пут дошло до озбиљног сукоба на релацији Тирана–Приштина, чији су званичници у потпуности прекинули комуникацију, иако неће јавно то да признају.

„Курти и екипа све чине да доведу до тога да Еди Рама одустане од споразума који подразумева учешће у пројекту ’Отворени Балкан’. Међутим, тој иницијативи је претходно приступио и Авдулах Хоти па би садашња приштинска власт требало да је поштује“, објашњава Бериша и додаје да је Рама послао поруку да ће Србија наставити да јача и да оваква политика може да доведе до обрнуте ситуације, да Србија и у светској јавности постане жртва косовских политичара који не поштују потписане договоре.

Хибридна операција

Љубан Каран каже да свака војна вежба страних трупа, поготово НАТО, мора бити аларм и представља велику војну провокацију. Када се свему овоме дода 90 напада на косовске Србе, колико их је било ове године, реч је о сложеној и перфидној операцији којом се врше притисци на Србију.

„Истовремено изостају и критике, а камоли оптужбе Запада иако су нападни на Србе свакодневни. Они не могу да се посматрају као појединачни случајеви, како то они представљају, већ као део оркестриране кампање која је у складу с политиком Албина Куртија“, каже Каран.

Додаје да се хибридна операција, која се тренутно одвија на нашем простору, одиграва паралелно на Косова и у Републици Српској. Притисци су синхронизовани и потпомогнути новим покушајима сатанизације нашег народа који се опет оптужује за геноцид.

„Сва ова дешавања прати војна активност на простору Косова и Метохије и то није случајно, зато што је питање да ли постоји друго решење, а не војно, за решавање ситуације на КиМ, јер косовски Албанци очигледно нису спремни на компромис“, додао је Каран.

 

 

 

 

 

 

Извор: Политика/Ало.рс