Србија

СРПСКИ ИМУНОЛОГ ТВРДИ: „У Израелу много оболелих јер нису комбиновали вакцине“ Ево шта се крије иза свега!

Вирусолог и имунолог Миланко Шеклер каже да је скок броја новозаражених од ковида 19 очекиван, јер се, како каже, мере не поштују, а епидемиолошка ситуација игнорише.

Шеклер је за Радио Београд 1 рекао да нам у прилог иде топлије време које онемогућава брже преношење вируса, а који је и током летњег периода све време међу нама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упозорава, међутим, да ће број новозаражених расти, како се време буде погоршавало, а људи све више боравити у затвореном простору.

Шеклер понавља да је масовна вакцинација једно сигурно решење у борби против вируса.

На питање како је онда у Израелу, где је готово целокупно становништво вакцинисано, а неки од њих и трећом дозом, дошло до пораста броја заражених Шеклер каже да је одговор лежи у томе што су они користили цепиво само једног произвођача, Фајзера, за разлику од Велике Британије где је део становништва примио Астра-Зенеку, а други Фајзерову вакцину.

„Вирус мора да се мења, чак и вакцина доприноси његовој мутацији. Зато је боље комбиновати и мешати вакцине. Томе у прилог иде и пример Велике Британије, која је из нужде комбиновала Астра-Зенеку (векторску) и Фајзерову вакцину, у међувремену укинула све мере и код њих је број новозаражених неупоредиво мањи“, наводи Шеклер.

Па ипак, према његовим речима, и Израел, који сада има више од пет хиљада новозаражених, сада има неупоредиво мањи број преминулих.

„Пре масовне имунизације, Израел је бележио око 100 мртвих на десет хиљада заражених, а сада је тај број троструко мањи“, додаје Шеклер.

Одговарајући на питање када ће свет победити вирус Шеклер је одговорио: Пало ми је на памет нешто што није за јавност. Онда када нам памет дође тамо где треба, а тај пут код људи дуго траје“.

Како је указао, други услов је да политика и економски интереси фармакоиндустрије престану да се мешају у струку и лечење становништва.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС