Србија

СТЕФАНОВИЋ УДАРИО НА ВУЧИЋА: Медији блиски Влади воде кампању против мене

Министар одбране Небојшта Стефановић, након изјаве која је изазвала буру у јавности о учешћу Федералног истражног бироа (ФБИ) у истрази против криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, али и тврдњи да никада није користио „Скај“ телефон, поново се огасио рекавши, између осталог, да су медији блиски Влади конструисали његову изјаву тако да им се уклапа у агенду „вишемесечне негативне кампање“ која се води против њега.

Саопштење министра Небојше Стефановића преносимо у целости:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„С обзиром на то да су различите, па и злонамерне интерпретације моје прецизне изјаве од суботе 31. јула отвориле простор за нове медијске манипулације, уместо да расветле чињенице, што ми је био једини циљ, дужан сам да неке од њих поновим ради заштите угледа наших државних институција, пре свега председника Републике, Владе Србије и Министарства унутрашњих послова, као и мог личног угледа.

Сврха мог недавног обраћања било је одлучно демантовање медијских написа да сам за комуникацију користио Скај телефон, што је лаж која је искоришћена да будем нападнут за измишљену сарадњу са кланом Вељка Беливука. И на ту лаж је тада стављена тачка. У том контексту, говорио сам и да је разбијање криптоване комуникације преко апликације Скај помогло у прикупљању важних доказа за хапшење и подизање оптужнице против Беливука и његове групе, при чему и наше безбедносне службе и стране које су нам у томе помогле знају ко је користио Скај телефон, што је и доказ да га ја никада нисам користио.

С тим у вези поменуо сам и разговоре из 2019. године које сам водио са директором ФБИ Кристофером Врејом о важности пресецања криптоване комуникације коју користе криминални кланови и спречавању злоупотребе технологија у криминалне сврхе, са посебним освртом на Скај телефоне. Као што се из моје изјаве јасно види и чује, ни у једном тренутку нисам рекао да је ФБИ учествовао у истрази против Беливука и његове групе.

Нажалост, иако сам о овоме говорио веома прецизно, моју изјаву су многи прекројили и тумачили онако како њима одговара, а не како је изречено. Поједини медији блиски Влади конструисали су моју изјаву тако да им се уклапа у агенду вишемесечне негативне кампање против мене, а опозиција и медији блиски њој су ту исту изјаву деформисали на начин да им се уклопи у јалову борбу против председника Вучића и наше странке.

Да бих зауставио ово прекрајање истине, поновићу неколико важних чињеница:

-никада се нисам видео нити чуо са Беливуком и члановима његове криминалне групе, нити на било који начин имао контакте са овим криминалцима;

-никада нисам користио телефон са апликацијом Скај;

-нисам никога штитио у МУП-у, а истрага против Беливука и његове групе је започета у време када сам био министар унутрашњих послова;

-једина држава која ми је важна јесте моја држава Србија, а међународна полицијска сарадња је важан сегмент борбе против сваке врсте организованог криминала и не представља разговоре иза кулиса, већ се одвија по јасно утврђеним протоколима и правилима за ту сарадњу.

Фото:скyеццеуропе.цом; схуттерстоцк Бy МоонСплинтерс
С тим у вези, како сам и најавио, тужио сам све оне медије који су ме бруталним лажима оптуживали за сарадњу са Беливуком и тиме довели у опасност мене, моју породицу и моју децу, а држави наносили огромну штету.

Посебно је јадна излизана опозициона реторика – „да Небојша нешто зна и да зато Вучић не сме да га смени.“ Никада не бих угрозио председника Вучића, нити политику ове земље коју заједно градимо низ година. Више пута сам рекао и увек ћу поновити да сам на овом одговорном месту зато што ми је председник Вучић указао поверење, као много пута до сада, као и да не постоје било какви инкриминишући докази против председника Вучића, јер је човек који се честито бори за Србију.

А што се моје смене тиче о њој не треба да брине ни опозиција, ни поједини острашћени провладини медији. То је искључиво ствар председника Вучића и он има моју оставку у сваком тренутку ако процени да треба да је активира и да је важно да одем са ове позиције.
Био министар или не, борићу се на исти начин и истим жаром да се настави ова политика коју председник Вучић и СНС воде већ десет година, али такође никада нећу прећутати лажи и бруталне нападе на мене, ко год их води и у чијем год да су интересу.“

Извор: Нова